Upute serviserima za dobivanje dozvole i upis u registar


UPUTE ZA IZDAVANJE DOZVOLE:

 
Za izdavanje dozvole potrebni dokumenti dostavljaju se pisarnici Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, u uredovno vrijeme ili elektroničkom poštom: pisarnica@mingor.hr

Od kolovoza 2023. godine predaja zahtjeva za izdavanje dozvole moguća je i putem E-usluga START Plus, kojoj je moguće pristupiti putem sustava eGrađani ili na sljedećoj poveznici: https://start.gov.hr/start-plus/login/

Pravne osobe ili obrtnici koji obavljaju djelatnost:
 
  1. prikupljanja, provjere propuštanja, ugradnje i servisiranja uređaja i opreme koji sadrže kontrolirane tvari ili fluorirane stakleničke plinove ili o njima ovise moraju ishoditi dozvolu ovog Ministarstva. Za izdavanje dozvole potrebno je dostaviti sljedeće:
   
  1. prikupljanja, provjere propuštanja, ugradnje i servisiranja nepokretnih protupožarnih sustava i aparata za gašenje požara koji sadrže kontrolirane tvari ili fluorirane stakleničke plinove ili o njima ovise moraju ishoditi dozvolu ovog Ministarstva. Za izdavanje dozvole potrebno je dostaviti sljedeće:
   
Temeljem članka 87. stavka 6. Zakona o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja ("Narodne novine", broj 127/19) zahtjev za produženje dozvole mora se podnijeti najkasnije dva mjeseca prije isteka roka na koji je dozvola izdana.
 

UPUTE ZA UPIS U REGISTAR:

Pravne osobe ili obrtnici koji su zatražili izdavanje Dozvole, automatski će se upisati u Registar pravnih osoba i obrtnika koje se bave djelatnošću uvoza/izvoza i stavljanja na tržište kontroliranih tvari i/ili fluoriranih stakleničkih plinova, servisiranja, obnavljanja i oporabe tih tvari, te nije potrebno tražiti zahtjev za upis u Registar!
 
Za upis u Registar potrebni dokumenti dostavljaju se pisarnici Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, u uredovno vrijeme ili elektroničkom poštom: pisarnica@mingor.hr

Od kolovoza 2023. godine predaja zahtjeva za upis u Registar moguća je i putem E-usluga START Plus, kojoj je moguće pristupiti putem sustava eGrađani ili na sljedećoj poveznici: https://start.gov.hr/start-plus/login/
 
  1. Tvrtke i obrti koji servisiraju samo klimatizacijske uređaje u motornim vozilima trebaju se upisati u Registar pravnih osoba i obrtnika. Za upis u Registar potrebno je dostaviti sljedeće:
 
  1. Ukoliko pravna ili fizička osoba obavlja djelatnost uvoza/ izvoza i stavljanja na tržište kontroliranih tvari i/ili fluoriranih stakleničkih plinova treba se upisati u Registar pravnih osoba i obrtnika. Za upis u Registar potrebno je dostaviti sljedeće:
 

INFORMACIJE I PODRŠKA

Dodatne informacije potražite na web stranici Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, zatražite putem e-adrese: serviseriklima@mzozt.hr ili  kontaktiranjem ponedjeljkom i srijedom od 9 do 12 sati na broj telefona +385 1 3717 133.

Kontakt Centra za korisničku podršku za E - uslugu START Plus:
  • besplatni telefon 0800 0080 (Radno vrijeme: pon - pet: 7:30 do 22:00; sub: 8: 00 do 13:00)
  • e-mail: podrska.start@fina.hr