Hrvatska potpisala memorandum koji će omogućiti veću razinu zaštite ptica grabljivica

'Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih država EU. To je vrijedan resurs koji moramo očuvati kako bi omogućili održivi razvoj naših zaštićenih područja i krajeva koji ih okružuju. U Hrvatskoj je, primjerice, zabilježeno čak 400 vrsta ptica među kojima su i brojne grabljivice. Važno je da na njihovoj zaštiti radimo i na međunarodnoj razini. Potpisivanjem Memoranduma o očuvanju migratornih ptica grabljivica omogućili smo veću razinu njihove zaštite' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom današnjeg potpisivanja Memoranduma o suglasnosti o očuvanju migratornih ptica grabljivica u Africi i Euroaziji. 

Memorandum je u ime Vlade RH potpisao veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović na 6. sastanku stranaka Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica, koji se ovaj tjedan održava u Bonnu.

Memorandum se, između ostalog, državama potpisnicima omogućuje lakše financiranje projekata očuvanja ptica grabljivica i njihovih staništa. Osigurava se i bolja međunarodna suradnja između država potpisnica, kao i angažiranje međunarodno priznatih stručnjaka za zaštitu ptica na realizaciji projekata. To će omogućiti da se u Hrvatskoj realizira još više projekata poput onih na otoku Cresu, gdje se u ornitološkom rezervatu provodi monitoring bjeloglavih supova te se grade novo oporavilište za te ptice i centar za posjetitelje.

Memorandum je s pripadajućim Akcijskim planom donesen u okviru Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. Glavni cilj je stvaranje preduvjeta za održavanje povoljnog stanja očuvanosti ptica grabljivica rasprostranjenih na području afričko-euroazijske regije kako bi se spriječio pad populacije. Memorandumom je obuhvaćeno 76 vrsta ptica grabljivica i sova te ga je potpisalo 55 država.

Inicijativa za uspostavom Memoranduma pokrenuta je prije desetak godina nakon objave rezultata studije koja je pokazala kako je više od 50% populacija migratornih ptica grabljivica na području Euroazije i Afrike u slabom stanju očuvanosti, pri čemu je velik broj vrsta pokazivao trend brzog ili dugotrajnog pada populacije.

Iako su u Hrvatskoj sve ptice grabljivice strogo zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode, i dalje se nalaze na vrhu liste ugroženih vrsta te bi provedba Memoranduma trebala doprinijeti boljoj učinkovitosti njihove zaštite.

Ptice selice grabljivice prelaze ogromne udaljenosti na svojim seobenim rutama, nekada dugim i po 10.000 kilometara. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Ljudske aktivnosti, osobito uništavanje močvarnih staništa te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova ugrožavaju uspjeh selidbe ptica.

 



Stranica