Sudjelovanje pomoćnika ministra Kreitmeyera na konferenciji 'Our Oceans 2017'

Od 5. do 6. listopada 2017. na Malti se održala globalna Konferencija na visokom nivou 'Our Oceans 2017' pod pokroviteljstvom povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella. U ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na Konferenciji je sudjelovao Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode.

Teme o kojima se raspravljalo uključivale su morska zaštićena područja, održivo ribarstvo, zagađenje mora te utjecaj klimatskih promjena na morski okoliš, s fokusom na prioritet djelovanja na Mediteranu te Atlantskom i Indijskom oceanu.

Cilj Konferencije je bio sagledati dosadašnji napredak u ispunjenju prethodno preuzetih obveza za morska zaštićena područja, održivo ribarstvo, onečišćenje mora i utjecaj klimatskih promjena na morski okoliš, identificirati moguća rješenja te preuzeti nacionalne obveze koje države planiraju ispuniti, a koje su iznijete na Konferenciji.

Pomoćnik ministra Kreitmeyer, kao vodeći predstavnik delegacije Republike Hrvatske, predstavio je prethodno usuglašene nacionalne obveze u sljedećem periodu, s obzirom na dostizanje ciljeva koji doprinose održivom upravljanju morskim zaštićenim područjima i održivom ribarstvu.

Jadransko more predstavlja jedan od najvrjednijih i bioraznolikošću najbogatijih ekosustava Republike Hrvatske te je stoga ulaganje u njegovu zaštitu i održivo upravljanje prepoznato kao prioritet. Republika Hrvatska je, u okviru procesa zaštite i očuvanja morske bioraznolikosti, usmjerena na razvoj mehanizama upravljanja ekološke mreže Natura 2000, ali i na provedbu obveza preuzetih iz međunarodnih konvencija i sporazuma po pitanju očuvanja morske bioraznolikosti.

 



Stranica