12 milijuna kuna za energetski učinkovita vozila

Od srijede 25. travnja 2018. godine, nakon nekoliko godina pauze, kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila, najavili su to prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Prema riječima ministra Ćorića, na raspolaganju će biti 12 milijuna kuna, a oko 13 milijuna kuna poticaja uskoro će biti dostupno i za tvrtke.

"Sufinanciranjem električnih vozila želimo potaknuti kupce da ozbiljnije razmišljaju o nabavi automobila koji manje zagađuju okoliš. Svjetska automobilska industrija ide u tom smjeru te će ukupnih 25 milijuna kuna poticaja koje smo osigurali građanima, ali i tvrtkama, sigurno biti dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti", rekao je ministar Ćorić.

Sufinancirat će se do 40 % cijene vozila. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju poticat će se do 20 tisuća kuna, za električne bicikle bit će dostupno do 5 tisuća kuna poticaja, a za električne automobile do 80 tisuća kuna odnosno za plug-in hibride automobile do 40 tisuća kuna, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km.

Kako je objasnio direktor Fonda Dubravko Ponoš, procedura subvencioniranja je jednostavna, oni koji žele sudjelovati u natječaju Fondu trebaju elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji će se od srijede 25. travnja 2018. godine od 10,00 sati moći preuzeti na mrežnoj stanici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva.

Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Dodajmo kako je danas Hrvatska elektroprivreda u trajni rad pustila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Gospiću, a koja je smještena u Kaniškoj ulici. Na punionici u Gospiću moguće je istodobno punjenje dvaju vozila.

„U sklopu projekta eMobilnost planiramo izgraditi infrastrukturu za punjenje električnih vozila, kako u hrvatskim gradovima, tako i duž najvažnijih prometnica u zemlji, koristeći najsuvremeniju tehnologiju i financiranje  uz pomoć fondova Europske unije“, izjavio je tom prigodom Tomislav Šambić, član Uprave HEP-a.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon pedesetak javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima.

Svi ovi projekti imaju za cilj doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, prateći Direktivu 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

 



Priopćenja za javnost | Energetika