Europski tjedan mobilnosti

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Otvorene su prijave aktivnosti gradova i općina povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 2024. godine.   

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su “Zajednički javni prostori” te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta,…) koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka. Ove godina pozivamo na ravnopravnost korištenja zajedničkih javnih prostora, pri čemu ističemo važnost osiguranja sigurnosti pješaka i biciklista. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosimo aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike potičemo da koriste aktivne oblike kretanja, kao što su hodanje i bicikliranje.

Općine i gradovi diljem Republike Hrvatske pozivaju se da prijave svoje aktivnosti planirane za obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Prijava se vrši putem internetske stranice https://registration.mobilityweek.eu/login.php?. Valjana prijava ispunjava jedan od tri glavna uvjeta: organizacija aktivnosti u razdoblju od 16.-22. rujna, održavanje Dana bez automobila te uvođenje trajne mjere iz nadležnosti urbane mobilnosti. Prijave koje ispunjavaju sva tri uvjeta konkuriraju za dodjelu nagrade Europskog tjedna mobilnosti.

Također, pozivaju se pojedinci, tvrtke, udruženja, škole i ustanove  da svoje aktivnosti iz nadležnosti održive urbane mobilnosti koje provide kroz cijelu godinu registriraju putem internetske stranice https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/  te konkuriraju za  nagradu Europske komisije za najbolje rješenje za upravljanje urbanom mobilnošću.

Detaljne informacije o Europskom tjednu mobilnosti, ovogodišnjoj temi, kao i brošure i savjete možete pronaći pod poveznicom https://mobilityweek.eu/home/.