Održana prva sjednica Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske

U Zagrebu je 12. rujna 2018., pod predsjedanjem državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, g. Marija Antonića, održana prva sjednica Inovacijskog vijeća za industriju RH. Osnivanje Vijeća predviđeno je dvama dokumentima od strateškog značaja za inovacijsku politiku Republike Hrvatske: Strategijom poticanja inovacija RH 2014.-2020. i Strategijom pametne specijalizacije RH za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Neke od osnovnih zadaća Vijeća su koordinacija provedbe Strategije poticanja inovacija, predlaganje mjera za poboljšanje inovacijskog sustava i davanje preporuka vezanih uz revidiranje ciljeva i prioriteta inovacijske politike. Članovi Vijeća u sadašnjem sazivu su predstavnici tijela državne uprave i pripadajućih agencija koji su operativno odgovorni za provedbu Strategije poticanja inovacija, predstavnici Ureda predsjednika Vlade, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, gospodarskih interesnih udruženja te lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na prvoj sjednici Vijeća, njegov predsjednik, g. Mario Antonić, predstavio je ulogu Vijeća u upravljanju Strategijom poticanja inovacija, a predstavljena je i sama Strategija, provedba mjera iz njezinog Akcijskog plana te Strateški projekt za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi. Korisnik Strateškog projekta, koji će, između ostaloga, pružati i podršku radu Inovacijskog vijeća za industriju, je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na sjednici je usvojena Odluka o osnivanju tematskih inovacijskih vijeća. Ona će, kao rezultat prethodno spomenutog Strateškog projekta, biti uspostavljena za svako od pet tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije (Zdravlje i kvalitetu života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost, Hrana i bioekonomija). Tematska inovacijska vijeća djelovat će kao glavna koordinacijska tijela za pojedino tematsko prioritetno područje, osiguravati strateško upravljanje njime te umrežavanje dionika poslovnog, znanstveno-istraživačkog i javnog sektora u skladu s modelom triple helix.

Očekuje se da će rad Inovacijskog vijeća za industriju i tematskih inovacijskih vijeća značajno doprinijeti unaprjeđenju hrvatskog inovacijskog sustava.



Stranica