Svečano otvorena završna konferencija projekta „SmartEIZ“

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na svečanom otvaranju završne konferencije projekta „SmartEIZ“ Smart Specialization Strategy: Contemporary Challenges of Its Design and Implementation, financiranog u okviru programa EU za istraživanje i razvoj „Obzor 2020.“, a koja se održava 25. i 26. rujna 2018. u konferencijskoj dvorani hotela Dubrovnik u Zagrebu. Projekt od samog početka njegova trajanja 2016. godine podržava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz sudjelovanje u kreiranju sadržaja, zajedno s Ekonomskim institutom iz Zagreba kao vodećim partnerom na projektu, ali i ostalim projektnim partnerima iz Milana, Maastrichta i Londona. Samoj konferenciji prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, ravnateljice Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek, voditelj projekta SmartEIZ Zoran Aralica, suradnica na projektu Dubravka Jurlina Alibegović, te mnogi drugi.

Povezivanje znanstvene zajednice i poduzetničkog sektora jedan je od ključnih prioriteta

U protekle tri godine ovaj je projekt postao prepoznat kao koristan alat za jačanje izvrsnosti u području javnih politika među djelatnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koji se bave kreiranjem i implementacijom mjera inovacijske i industrijske politike u Republici Hrvatskoj, ali i drugim dionicima sustava. „Jedan od ključnih prioriteta na kojima trenutno radimo je umrežavanje znanstvene zajednice i realnog poduzetničkog sektora, što sva uspješna gospodarstva kojima težimo imaju daleko bolje riješeno kroz formalni zakonodavni okvir, ali i na samom terenu u praktičnoj primjeni. Ovo je jedan od projekata koji je na prostor Hrvatske donio transfer znanja iz drugih renomiranih instituta, partnera na projektu, koji moramo početi intenzivnije koristiti“, istaknuo je prilikom svog govora ministar Horvat. U ovom je segmentu iznimno važna primjena Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. koja predstavlja novi pristup gospodarskom razvoju i konkurentnosti RH kroz ciljanu podršku istraživačko-razvojnim aktivnostima i inovacijama. Isto tako, bitnu ulogu u razvoju inovacijskog sustava ima i Strategija poticanja inovacija Republike Hrvatske 2014.-2020.

Ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije treba biti dugoročna strategija poduzeća

Ministar Horvat iskoristio je ovu priliku kako bi spomenuo neke od aktivnosti koje provodi Ministarstvo na unaprjeđenju inovacijske politike u Republici Hrvatskoj. „Ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije treba biti dugoročna strategija poduzeća kako bi se unaprijedila njihova konkurentnost, te je za tu svrhu potrebno osigurati stabilan regulatorni okvir. Stoga je, u srpnju ove godine, usvojen Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, s ciljem povećanja ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj radi podizanja ukupnog ulaganja od 1,4 posto BDP-a do 2020. godine. Pozitivni ekonomski učinci Zakona bit će stvaranje novih proizvoda i usluga, povećanje prihoda i izvoza te kreiranje novih radnih mjesta utemeljenih na znanju“, naglasio je ministar Horvat te dodao kako je na nedavno održanoj sjednici Inovacijskog vijeća za industriju donesena odluka o osnivanju 5 tematskih inovacijskih vijeća, po jedno za svako prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije. Uspješna suradnja na projektu SmartEIZ potvrdila je važnu ulogu Ekonomskog instituta, jednog od vodećih hrvatskih istraživačkih instituta, kao partnera Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u području inovacijske i industrijske politike, a posebice u području vrednovanja javnih politika i edukacije.



Stranica