Ministar Horvat predstavio hrvatsku inovacijsku mrežu

Hrvatska udruga poslodavaca danas je na svojoj tradicionalnoj godišnjoj svečanosti dodijelila nagrade tvrtkama koje su se u protekloj godini istaknule dobrim praksama u području društveno odgovornog poslovanja. Među brojnim uzvanicima i gostima, svečanosti su prisustvovali Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i mnogi drugi.

Tom prilikom ministar Horvat je najavio kako je danas i formalno konstruiran hrvatski inovacijski sustav, kao produkt Strategije pametne specijalizacije. „Donošenjem svih relevantnih dokumenata za rad Nacionalnog inovacijskog vijeća, danas je dovršena inovacijska mreža koja će nam biti temelj za privlačenje 660 milijuna eura iz strukturnih fondova EU. Očekujemo da će svi dionici uključeni u rad Vijeća, u roku od otprilike 3 mjeseca, donijeti potrebne zaključke za izradu Akcijskog plana i time stvoriti pretpostavke za podizanje indeksa industrijske proizvodnje, a time i rasta hrvatskog gospodarstva“, rekao je ministar Horvat. Dodatno je naglasio kako je važnost ovog Vijeća u činjenici da će oko 70 posto članova činiti poduzetnici i pripadnici realnog sektora, zatim 20 posto predstavnici akademske zajednice, dok će samo preostalih 10 posto činiti predstavnici lokalne i središnje države. „Hrvatsku inovacijsku mrežu od danas čine Nacionalno inovacijsko vijeće kao krovno tijelo, zatim tri savjetodavna vijeća, a kroz Inovacijsko vijeće za industriju formirano je i pet Tematskih inovacijskih vijeća, koja će biti poveznica države s realnim sektorom. Pritom je važno naglasiti da je u taj sustav uključeno gotovo 200 hrvatskih tvrtki i 44 znanstvene institucije“, zaključio je ministar.

U nadolazećoj 2019. godini vidjet će se brojni pozitivni pokazatelji

Predsjednica RH Grabar Kitarović iskoristila je ovu priliku kako bi čestitala svim nominiranim poslodavcima, a posebno laureatima, te naglasila kako njihov dugogodišnji rad u pogledu poštivanja ljudskih, radnih i socijalnih prava, te zaštite okoliša i etičnosti u poslovanju ne smiju proći bez odjeka.  Nagrade koje se danas uručuju dio su zahvalnosti kojom Hrvatska udruga poslodavaca i poslovna inicijativa Dobra Hrvatska prate taj rad. Biti nagrađen za aktivno sudioništvo u razvoju vlastite države, ulaganje u njezine ljude, zaštitu prirodnih dobara, te u konačnici poštivanje ustavnih vrednota, nešto je što se iz državne razine mora cijeniti i poticati“,istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Potpredsjednik Vlade RH Tolušić kazao je kako je na razini Vlade suradnja s Hrvatskom udrugom poslodavaca izvrsna te da uvažavaju sve njihove napore i prijedloge. „Članovi HUP-a, ali i svih ostalih srodnih udruga, ovoj Vladi predstavljaju partnere čija se riječ mora čuti u pripremi reformi i ostalih akata, a vjerujem da ćemo u nadolazećoj 2019. godini na tom tragu vidjeti mnoge pozitivne pokazatelje“, rekao je Tolušić. Da Uspjeha nema bez odgovornosti, naglasila je i predsjednica HUP-a Deranja prilikom svog govora. „Odavno su prošla vremena kada tvrtke nisu trebale razmišljati o tome kako se odnose prema svojim radnicima, društvu i okolišu. Načela održivosti i odgovornog poslovanja moraju biti dijelom svake poslovne strategije“, zaključila je Deranja.

Društveno odgovorno poslovanje stvara koristi i za tvrtke i za društvo u cjelini

Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je nagrade za primjere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja (HUP DOP) u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki za područja brige za zaposlenike, brige za zajednicu, brige za okoliš i za promicanje DOP-a u dobavljačkom lancu. Također, uručena je i nagrada „Sjaj“ za vidljivost i afirmaciju društveno odgovornog poslovanja tvrtki, te održivosti u digitalnim medijima. Ministar Horvat uručio je nagradu HBC Coca-Coli u kategoriji velikih tvrtki, u području promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca. Veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje, primila je tvrtka Heineken Hrvatska, koju im je dodijelila predsjednica Grabar-Kitarović.

Nagrađivanjem najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja, HUP promiče i potiče njihovu sve širu primjenu u Hrvatskoj, kako bi od takvog poslovanja koristi imale i tvrtke i zajednica, što je zajednički interes svih dionika društva.

 



Stranica