Ministar Horvat u SAD-u održao radne sastanke s predstavnicima Svjetske banke

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat boravio je početkom tjedna u Washingtonu, gdje je zajedno sa svojim suradnicima održao radni sastanak s predstavnicima Svjetske banke, kako bi im predstavio reforme, mjere i inicijative koje poduzima Ministarstvo i Vlada RH kako bi poboljšali uvjete poslovanja u Hrvatskoj, ali i brojne druge segmente gospodarstva.

Područja o kojima se detaljnije raspravljalo bila su usko vezana uz pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju i plaćanje poreza. Upravo je u ovim područjima detektirana potreba za snažnijim napretkom na Doing Business ljestvici, godišnjem izvješću Svjetske banke koje se objavljuje krajem mjeseca listopada, te je i to bila jedna od glavnih tema razgovora. O tome kako Hrvatska napreduje na spomenutoj ljestvici, te u kojim segmentima tek mora ostvariti jači iskorak,  ministar Horvat raspravljao je i s izvršnim direktorom Svjetske banke zaduženim za Hrvatsku Koenom Davidseom.

Vlada RH poduzela je brojne reforme i poboljšanja u cilju unapređenja uvjeta poslovanja kroz digitalizaciju sustava javne uprave, smanjenje broja potrebnih procedura i racionalizaciju javnih davanja. U tom smislu osnovana je i radna skupina koju vodim ja osobno, a čiji su članovi državni tajnici u relevantnim ministarstvima koji imaju zadatak ojačati međuresornu suradnju i provesti potrebne reforme“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat. Također, naglasio je kako su u sklopu Nacionalnog programa reformi izmijenjeni zakoni i prateći podzakonski akti u pojedinim područjima s temeljnim ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva i olakšavanja poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj.

Glavni cilj digitalizacije jest pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti poslovne procese

Ministar se posebno osvrnuo na segment pokretanja poslovanja, kao jedno od ključnih područja, te je u tom smislu naglasio kako je primjerice procedura rezervacije imena tvrtke u potpunosti izbačena, obzirom da je sudski registar javno dostupan online servis te svatko može provjeriti dostupnost imena putem interneta. „Digitalizacijom procesa nastojimo pratiti globalne trendove i time ujedno postići ultimativni cilj pojednostavljenja, ubrzanja i pojeftinjenja postupaka koji omogućuju stvaranje pozitivnije poduzetničke i investicijske klime. U tom svojstvu pripremamo i jedan projekt za koji očekujemo da će zaživjeti do kraja mjeseca rujna, a koji bi u kontinuitetu idućih Doing Business izvješća za nas predstavljao značajan iskorak. Radi se o aplikaciji 'Start' koja bi trebala omogućiti digitalno pokretanje poslovanja u Hrvatskoj unutar dva do tri dana, a na temelju te aplikacije planiramo razvijati i druge prateće usluge koje će našim domaćim, ali i stranim poduzetnicima uvelike olakšati život“, objasnio je ministar.

Uz ministra Horvata, na tematskim sastancima sudjelovali su i državni tajnik Zdenko Lucić, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Porezne uprave, a njihovoj pratnji bio je i Veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u Nj.E. Pjer Šimunović.

Povratne informacije su vrlo pozitivne i vjerujem kako će predstavnici Svjetske banke prepoznati napore koje ova Vlada čini te da će Hrvatska u budućnosti biti primjer kontinuiranog razvoja. Ono što je posebno zanimljivo, kada govorimo o Doing Business ljestvici, jest činjenica da je Hrvatska prema posljednjem izvješću u nečemu ipak prva u cijelom svijetu, ispred svih 190 država, a to je prekogranično trgovanje. Pri tome se mjeri vrijeme i trošak izvoza i uvoza regionalnom trgovinskom partneru. To je pokazatelj da možemo, a siguran sam da će se naši napori uskoro vidjeti i u drugim segmentima“, zaključio je nakon mnogobrojnih razgovora ministar Horvat.

Naglasak konferencije u New Yorku na inovacijama i izazovima budućnosti

Nakon sastanaka u Svjetskoj banci, ministar je boravio u New Yorku, gdje je sudjelovao na konferenciji „Smart Cities New York“. Ova vodeća globalna konferencija svake godine okuplja brojne inovatore i donositelje odluka iz cijelog svijeta, koji unaprjeđuju život u gradovima sutrašnjice, uključujući gradske čelnike, izvršne direktore i start-upove.

Neke od tema same konferencije uključivale su prezentaciju novih modela financiranja digitalne i fizičke infrastrukture, detaljnu analizu pitanja vezanih uz nabavu i pružanje smjernica za projektiranje i odgovaranje na zahtjeve za prijedloge, razmjenu najboljih praksi u inovativnim pilot programima, istraživanja kako poticati poduzetništvo te privući i zadržati tehnološke talente, izgradnju kreativnog i uključivog gospodarstva, te razumijevanje ključnih pitanja digitalne transformacije
Svrha sudjelovanja na konferenciji bila je usvojiti alate i znanja za implementaciju rješenja, inovacija, tehnologije i infrastrukture koje će pomoći pri provedbi projekta uspostave i razvoja Kognitivnog analitičkog i inovacijskog centra, izradi platforme za praćenje industrijskih i gospodarskih politika Republike Hrvatske, kao i izradi nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije.

Ministar je tom prilikom održao i sastanak s glavnim organizatorima konferencije, Jerryjem Hultinom i Gianlucom Galletom, osnivačima i direktorima Global Futures Group (GFG). „Ova konferencija samo potvrđuje sve ono na čemu inzistiramo kada govorimo da su nam za daljnji rast gospodarstva potrebna veća ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj. Teme o kojima se raspravljalo na ovoj konferenciji pokazuju da je okrenutost izazovima i prilikama budućnosti glavni preduvjet pozitivnih promjena u bilo kojem društvu, pa tako i u našoj Hrvatskoj“, zaključio je Horvat.

Stranica