U Karlovcu otvoren 16. Obrtničko poljoprivredni sajam

U organizaciji Udruženja obrtnika grada Karlovca i Obrtničke komora Karlovačke županije tradicionalno je i ove godine, u suradnji s Gradom Karlovcem, organiziran 16. Obrtnički Sajam te 1. Sajam poljoprivrede. Sajam je na lokalciji Športsko-rekreativnog centra Korana svečano otvoren u petak, 30. kolovoza  a održava se do 3.rujna 2019. godine. Svečanom otvorenju Sajma prisustvovala je, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, pomoćnica ministra Ana Mandac. Uz pomoćnicu ministra, svečanom otvorenju nazočili su i predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca Željko Vuković,  predsjednik OK Karlovačke županije Darko Stanković, izaslanik i potpredsjednik Hrvatske Obrtničke  Komore Dalibor Krathovil, zamjenica župana Karlovačke Županije Martina Furdek Hajdin te izaslanik Predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić koji je i službeno otvorio ovogodišnji Obrtnički sajam.

Pomoćnica ministra Ana Mandac pozdravila je okupljene u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u ime ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta te u svoje osobno ime. “Dugogodišnja tradicija ovog sajma koji svake godine okuplja sve veći broj izlagača koji nude raznovrsne proizvode i usluge pokazuje da su izlagači prepoznali ovaj sajam kao svoju „produženu ruku“ na putu do tržišnog uspjeha”, naglasila je pomoćnica ministra u svom kratkom obraćanju okupljenima. Naglasila je kako je zadaća svih donositelja politika kako na lokalnom i regionalnom nivou tako i na razini države  unaprijediti poduzetničko okruženje i provoditi mjere na podizanju kulture poduzetništva. “Želim istaknuti kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kontinuirano poduzima odgovarajuće aktivnosti i mjere, temeljem kojih nastoji osigurati povoljan zakonodavni okvir za jačanje konkurentnosti poduzetnika, zatim olakšati uvjete za njihovo poslovanje u smislu uklanjanja administrativnih prepreka te osigurati dostupnost financijskih sredstava neophodnih za pokretanje i realizaciju poduzetničkih projekata kroz sustav bespovratnih potpora te povoljnih financijskih instrumenata”, dodala je pomoćnica ministra. Također, pomoćnica ministra Ana Mandac naglasila je kako je trenutno aktualan Javni poziv kojem je cilj olakšavanje predstavljanja proizvoda i usluga međunarodnoj poslovnoj zajednici u inozemstvu i uvođenja proizvoda na novo, inozemno tržište te povećanja mogućnosti poslovne suradnje s inozemnim partnerima. Riječ je o javnom pozivu “Internacionalizacija poslovanja MSP-ova” koji se financira iz sredstava EU a vrijedan je preko 130.000.000 kn.

16. Obrtnički sajam i 1. Sajam poljoprivrede održavaju se u izložbenom prostoru od 800 m2 te dodatnih 200 m2 za edukativne sadržaje. Na Sajmu izlaže ukupno 61 izlagač, 20 OPG-ova s područja 5 županija. Također, svoje aktivnosti predstavit će 4 strukovne škole. Među ovogodišnjim izlagačima su i predstavnici Republike Slovenije i Federacije BiH.



Stranica