Održan sastanak na visokoj razini u okviru 15. sastanka Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti

Prvi dio 15. sastanka Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (Fifteenth meeting of the Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity, CBD COP 15) održava se od 11. do 15. listopada u Kunmingu u Kini.
 
U okviru 15. sastanka Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti, 12. i 13. listopada, održan je sastanak na visokoj razini u hibridnom formatu na kojem je putem video veze sudjelovao ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
„Smanjenje pritisaka na prirodu preduvjet je za osiguravanje zaustavljanja gubitka bioraznolikosti i ključni je korak za transformativne promjene uz prijeko potrebnu snažnu političku podršku. Na EU razini započeli smo s provedbom ambicioznog političkog i zakonodavnog okvira u postizanju klimatskih ciljeva i očuvanju bioraznolikosti, a sada je vrijeme za visoko ambiciozne globalne ciljeve. Rješenja temeljena na prirodi važan su saveznik u borbi protiv klimatskih promjena, a naša bioraznolikost i prirodni potencijali prilika su da iskoračimo naprijed u smjeru održivog razvoja.“, komentirao je ministar Ćorić CBD-COP15 i nadolazeći UNFCCC-COP26.
 
Tijekom rasprave među ministrima i drugim predstavnicima stranaka na visokoj razini, potvrđen je politički zamah prema usvajanju novog ambicioznog globalnog okvira za bioraznolikost nakon 2020. godine (Global Biodiversity Framework, post 2020).
 
Svjetski lideri udružili su svoj glas kako bi zajedničkim snagama poslali jasnu poruku o kritičnom stanju u kojem se nalazi bioraznolikost, te naglasili potrebu održavanja političke ambicije i povećanja svijesti javnosti u cilju transformativnih promjena društva.
 
Kao rezultat rasprave na visokoj razini na završnoj plenarnoj sjednici usvojena je Deklaracija iz Kunminga u kojoj je naglašena globalna potreba za povećanjem ambicije u očuvanju bioraznolikosti, važnost rješenja temeljenih na prirodi kao i ugradnja vrijednosti bioraznolikosti u sve sfere ljudskog djelovanja, uvjete poslovanja, ali i osobni život pojedinca.

Stranica