Ministar Filipović na 11. Međunarodnoj investicijskoj konferenciji "Sarajevo Business Forum 2022"

Ministar Filipović sudjelovao je danas na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum koja okuplja poslovne i političke lidere iz regije i svijeta s ciljem prezentiranja poslovnih prilika i mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije.
 
Forum su otvorili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović. Uvodna obraćanja održali su predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mehmet Muş, voditelj Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Johann Sattler, malezijski državni tajnik za investicije Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske dr. sc. Davor Filipović.
 
„Sarajevo Business Forum prilika je za razmjenu informacija i mišljenja o pronalasku rješenja za aktualnu gospodarsku krizu, novim poslovnim prilikama i jačanju međunarodnih ekonomskih veza. Republika Hrvatska vrlo je zainteresirana za gospodarski prosperitet zemalja u okruženju, a on je, kad govorimo o Zapadnom Balkanu, neraskidivo vezan za brzu provedbu reformi i implementaciju temeljnih načela Europske unije. Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan podrazumijeva i prijelaz na zeleno, digitalno i održivo gospodarstvo, što je nužno kako bi se te zemlje čim prije integrirale u europsko tržište“, izjavio je ministar Filipović.
 
Ovogodišnji dvodnevni Forum u fokusu ima niz investicijskih projekata i poslovnih prilika iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, financija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.
Glavna tema mu je „Nearshoring – perspektiva za regiju“, oko koje će govornici iznijeti potencijale vezane za preseljenje proizvodnje europskih kompanija na područje Jugoistočne Europe.

Stranica