Ministar Filipović primio delegaciju gospodarstvenika iz Baden-Württemberga

U četvrtak, 29. lipnja 2023. ministar Davor Filipović primio je delegaciju njemačkih gospodarstvenika iz Baden – Württemberga, SR Njemačka, u pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivana Sablića. Ministar je gospodarstvenike informirao o gospodarskim pokazateljima u Hrvatskoj, mjerama koje Vlada poduzima s ciljem daljnjeg gospodarskog rasta, kao i intervencijama koje je provela unazad godinu dana kako bi zaštitila građane i gospodarstvenike od učinaka porasta cijena energenata i roba, na koje je utjecala ruska agresija na Ukrajinu, pandemija COVID-19 te prekidi lanaca opskrbe. Izvijestio je o energetskoj politici i projektima jačanja i izgradnje infrastrukture za opskrbu plinom i električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora.

„Nakon ulaska Hrvatske u eurozonu i Schengen početkom 2023. godine očekuje se pozitivan učinak na gospodarstvo, osobito porast investicija čemu Ministarstvo pridaje osobitu pozornost“.

Kao potvrdu jačanja investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj ministar je izdvojio recentne primjere velikih investicija, kao što su ulaganja tvrtki Jabil i Knauf Insulation grupacije. Njemačke gospodarstvenike posebno je zanimao glavni fokus u razvoju hrvatskog gospodarstva i industrije s naglaskom na auto-industriju, planovi vezani uz razvoj obnovljivih izvora energije i s tim u vezi provedba EU zakonodavstva. Razmijenile su se informacije o izazovima na tržištu rada i mjerama za osiguravanje odgovarajuće kvalificirane radne snage te pristupima za ublažavanje inflacije u dvije zemlje.

Stranica