Ministar Filipović sudjelovao na Liderovoj konferenciji „Dan velikih planova“

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je sudjelovao na Konferenciji „Dan velikih planova 2023.“ u organizaciji Lidera. Konferencija je okupila niz govornika, stručnjaka na području gospodarstva kojima je cilj bio poduzetnicima i menadžerima pružiti praktične inpute za usvajanje optimalnih projekcija te korisne informacije za izradu i doradu planova poslovanja.

Ministar Davor Filipović okupljenima je predstavio Ekonomski plan Vlade Republike Hrvatske za 2024. godinu.

„Planiranje u ovim globalno neizvjesnim vremenima je sve samo ne rutina, ali upravo zato Vlada Republike Hrvatske mjerama osigurava stabilan okvir kako bismo omogućili gospodarski rast i očuvali standard hrvatskih građana, ali istovremeno i povećali konkurentnost naših poduzeća, osigurali energiju za rast i razvoj te stvorili što povoljnije uvjete za poslovanje i investiranje u našu Domovinu. Nećemo stati s reformama: u narednih 6 mjeseci ukinut ćemo i preko 130 milijuna eura parafiskalnih nameta, a u Modernizacijskom fondu smo poduzetnicima namijenili čak milijardu eura za poboljšanje konkurentnosti“, naglasio je ministar Filipović.

Napomenuo je kako 2023. godinu obilježava dosljednost politike osiguranja stabilnosti, a u neizvjesnim vremenima vrijednost stabilnog okvira raste, ali i niz strateških dugoročnih aktivnosti koje će u narednim godinama omogućiti stvaranje još kvalitetnijeg i poticajnijeg oblika za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj.

„Prema ovogodišnjem istraživanju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Hrvatska se našla na visokom 5. mjestu među 16 zemalja Srednje i Istočne Europe kada je riječ o atraktivnosti lokacije za investitore. Pokretanje investicija i ulaganja u Hrvatsku poput Jabila u Osijeku ili Knaufa u Novom Marofu dodatna su preporuka za investitore u proizvodnju i industrije veće dodatne vrijednosti“, izjavio je ministar.

Ministar je naglasio kako su, usprkos neizvjesnosti, u energetskom sektoru pokrenute inicijative u više smjerova koje imaju za cilj osigurati dostupnost energenata, povećati udio energije koja se proizvodi na hrvatskom tlu i tako smanjiti ovisnost o uvozu te iskoristiti potencijale proizvodnje zelene, čiste energije u Hrvatskoj. Jedna od inicijativa je i udvostručenje kapaciteta LNG-a.

„Ne smijemo zaboraviti iskorištavanje geotermalnih potencijala na području Panonskog bazena, sjeverne i istočne Hrvatske. Potencijalno, radi se o 600.000, MWh nove obnovljive električne energije godišnje sa šest istražnih polja“, izjavio je ministar Filipović.

Na kraju svog izlaganja, ministar Filipović zaključio je kako nas još čeka mnogo izazova i to 3D izazova– digitalizacija, dekarbonizacija i demografija.

„Ništa se neće dogoditi preko noći, niti će se išta dogoditi samo od sebe, ali uvjeren sam da idemo u pravom smjeru da Hrvatsku učinimo još boljim mjestom za život, podizanje obitelji i poslovanje“, zaključio je ministar Davor Filipović. 
 

Stranica