Ministar Šušnjar na sastanku na vrhu ministara energetike južnih zemalja EU-a MED9 na Cipru

Ministar Ante Šušnjar sudjelovao je na sastanku na vrhu ministara energetike južnih zemalja Europske unije MED9 održanog 23. rujna 2024. na Cipru. Republika Hrvatska jedna je od devet zemalja članica južne Europe koje čine EUMED ili MED9 uz Španjolsku, Francusku, Italiju, Maltu, Grčku, Cipar, Portugal i Sloveniju. Domaćin sastanka bio je g. Giorgos Papanastasiou, ministar energetike, trgovine i industrije Republike Cipra, koji je u uvodnom obraćanju istaknuo obveze država članica EU-a u pogledu obnovljive energije a to su prvenstveno davanje jasnih informacija o predviđenim kapacitetima za korištenje obnovljivih izvora energije na moru, putem natječaja; određivanje područja predviđenih za tehnologije obnovljive energije na moru i olakšavanje postupka izdavanja dozvola za projekte obnovljive energije na moru. U okviru sastanka održana su dva okrugla stola na kojima je sudjelovao i ministar Šušnjar.

Na prvom okruglom stolu pod nazivom „Pretvaranje mediteranske regije u zeleni koridor za prijenos energije“ ministar je istaknuo da je energetska tranzicija ključna za rješavanje energetske sigurnosti. „Republika Hrvatska pojačano radi na ulaganju u obnovljive izvore energije, poput energije sunca, vjetra, vode i geotermalnih izvora, što se podudara s ciljem Europske unije o smanjivanju ovisnosti o fosilnim gorivima“. Također je naglasio da bi mediteranske zemlje trebale biti predvodnice održivosti i atraktivne za ulaganje te je osobito važna njihova uključenost u jedinstveno energetsko tržište, pogotovo zbog turizma koji je njihov najvažniji gospodarski sektor.  

Tema drugog okruglog stola bila je ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola za projekte obnovljive energije. Ministar je naveo da su reforme politika ključne za iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije na moru, čime bi se potaklo i rješavanje sporih i složenih postupaka izdavanja dozvola. „Hrvatska je napravila izmjene i dopune relevantnih zakona te ubrzala procese za stvaranje novih prilika za investitore. Sljedeće su godine u planu izmjene propisa u skladu s novom Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora i ostalim zakonodavstvom EU-a čime bismo poboljšali spomenute postupke.“
U okviru sastanka održan je i radni ručak ministara na kojem se raspravljalo o okviru politike za obnovljive izvore energije na moru.

Na kraju sastanka ministri devet zemalja članica skupine MED9 potpisali su Zajedničku izjavu MED9 kojom potvrđuju svoju kontinuiranu predanost za osiguravanje održive i sigurne budućnosti mediteranske regije u skladu s ciljevima koje je postavila Europska unija u pogledu klimatske neutralnosti.      
 

Stranica