Ministar Šušnjar u Parizu sudjelovao na Ministarskom sastanku Odbora za potrošačku politiku

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar je, s delegacijom Ministarstva, 8. i 9. listopada boravio u Parizu gdje je sudjelovao na Ministarskom sastanku Odbora za potrošačku politiku.

“Hrvatska je predana zaštiti i osnaživanju potrošača u digitalnom okruženju uspostavom fleksibilnog zakonodavnog okvira koji se prilagođava novim metodama digitalnog ugovora. Učinkoviti nadzorni mehanizmi ključni su za osiguranje pravne sigurnosti i sigurnosti u nacionalnim i prekograničnim transakcijama. Poboljšana suradnja među tijelima za provedbu također je neophodna kako bi se olakšala razmjena znanja i koordinacija. Hrvatska je usmjerena na poboljšanje zaštite potrošača kroz zakonodavstvo koje se bavi digitalnim ugovorima i edukacijom potrošača o njihovim pravima, s ciljem postizanja više razine zaštite tijekom digitalne tranzicije”, istaknuo je ministar Šušnjar na temu zaštite i osnaživanja potrošača u digitalnoj tranziciji.

Tijekom sjednice na temu zaštite i osnaživanja potrošača u zelenoj tranziciji ministar Šušnjar naglasio je kako su potrošači sve zabrinutiji zbog utjecaja proizvoda na okoliš, a kako bi povećale konkurentnost, mnoge tvrtke u svom marketingu koriste pojmove poput "prijateljski za okoliš" i "nula otpada", često dovodeći potrošače u zabludu netočnim tvrdnjama.

“Unatoč rastućoj svijesti o prijevarnim praksama kao što je greenwashing, potrebne su globalne kampanje za edukaciju potrošača. Osim toga, tijela za provedbu moraju biti osposobljena za prepoznavanje obmanjujuće prakse. Hrvatska aktivno radi na zakonodavnim i obrazovnim inicijativama za promicanje održivosti u zaštiti potrošača, što je ključni cilj njezina Nacionalnog programa zaštite potrošača. Za učinkovitu borbu protiv prijevarnih praksi, zemlje, uključujući Hrvatsku, mogu imati koristi od istraživanja OECD-a o ovom pitanju”, istaknuo je ministar Šušnjar.

Govoreći o prekograničnoj suradnji u cilju zaštite i osnaživanja potrošača ministar Šušnjar posebno je istaknuo kako Republika Hrvatska aktivno unapređuje suradnju s drugim državama radi poboljšanja zaštite potrošača, a dokaz tome je i nedavno pridruženje ICPEN-u. 

Tijekom OECD-ovog ministarskog sastanka o potrošačkoj politici ministri su usvojili Deklaraciju koja naglašava važnost zaštite i osnaživanja potrošača, posebno onih koji su ranjivi, poput djece i starijih osoba. Riječ je deklaraciji koja poziva na ažuriranje OECD-ove Preporuke o zaštiti potrošača u e-trgovini kako bi se adresirali evolucijski rizici povezani s digitalnim transakcijama.

Na marginama Ministarskog sastanku u Parizu, ministar Šušnjar održao je bilateralni sastanak s izraelskim ministrom gospodarstva i industrije g. Nirom Barkatorm, a na temu gospodarske suradnje između Hrvatske i Izraela.

Stranica