Ministar Šušnjar dodijelio priznanje Zlatna kuna za najuspješnije malo trgovačko društvo Hidrocibalae d.o.o. Vinkovci

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar sudjelovao je na svečanoj dodijeli nagrade Zlatna kuna koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje najboljim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u 2023. godini.

U kategoriji velikih tvrtki dobitnik je Končar - distributivni i specijalni transformatori.

Najuspješnija srednja tvrtka je Calvados club, splitska putnička agencija vodeća u Hrvatskoj u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma.

Ministar Šušnjar dodijelio je priznanje Zlatna kuna u kategoriji malih trgovačkih društava vinkovačkoj inženjerskoj tvrtki Hidrocibalae, specijaliziranoj za obradu i analizu prostornih podataka u istraživanju mora.

Zlatna kuna za najuspješniju banku uručena je Hrvatskoj poštanskoj banci, dok je nagrada za najbolje društvo za osiguranje u prošloj godini pripala Croatia osiguranju.

Dobitnik Zlatne kune za životno djelo je Alojzije Sobočanec, koji je bogatu profesionalnu karijeru punih 50 godina gradio kao čelnik čakovečke tvrtke Međimurjeplet, a poduzetničku odvažnost potvrdio je osnivanjem tvrtki PANA i PANA Windows.

Okupljenima se prigodno obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te naglasio da je hrvatsko gospodarstvo brzorastuće i vibrantno te da ovogodišnji rast vlada projicira na 3,6 posto, što je među najvećim stopama u EU-u. Inflacija bi prema njegovim riječima na godišnjoj razini trebala biti tri posto, a udio javnog duga u BDP-u 58,9 posto.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske je istaknuo rekordno visoku zaposlenost i isto tako rekordno nisku nezaposlenost te najviši razred kreditnog rejtinga kod dvije od tri najveće svjetske agencije, pri čemu se takva ocjena očekuje i od treće.

Fokus vlade prema njegovim riječima bit će povećanje plaća i mirovina te priuštivo stanovanje, nakon što su ostvareni svi međunarodni ciljevi, a jedino preostaje članstvo u OECD-u, što se također uskoro očekuje.

Predsjednik HGK Luka Burilović je kazao kako je Hrvatska danas među najbrže rastućim ekonomijama Europske unije, uz visoku zaposlenost i stabilan rast uz pozitivne izglede.
"Naše malo i otvoreno gospodarstvo ima puno toga za ponuditi, a ključ uspjeha je u jačanju konkurentnosti i internacionalizaciji poslovanja", kazao je Burilović i istaknuo kako fokus treba biti na demografiji, obrazovanju i tržištu rada.

Zlatna kuna dodjeljuje se od 1993. za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava te njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju. Osim rezultata poslovanja poduzeća, kao dodatni kriterij vrednuju se rezultati ESG ratinga i pripadajućeg upitnika, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila HGK. Ovogodišnja svečana dodjela nagrada održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Stranica