Ministar Šušnjar na sastanku Vijeća za energetiku u Luksemburgu

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar sudjelovao je na sastanku Vijeća za energetiku održanom  15. listopada 2024. u Luksemburgu.

Ključne točke dnevnog reda bile su doprinos energetskog sektora konkurentnosti Europske unije i daljnje postupanje u vezi s preporukama iz Draghijeva izvješća, razlike u veleprodajnim cijenama električne energije te pripravnost za zimu 2024./2025. u pogledu energetske situacije u Ukrajini i sigurnosti opskrbe Unije.

S obzirom na to da Europska unija, u usporedbi s ostalim zemljama, ima visoke cijene energenata koje su ključne za konkurentnost njezinog gospodarstva, ministar je  pozdravio Draghijevo izvješće koje stavlja energetski sektor u središte politike usmjerene na povećanje konkurentnosti EU-a. Također, naglasio je kako se Hrvatska zalagala za razdvajanje cijene tržišta električne energije od plina kroz reformu tržišta, a s obzirom na veći udio obnovljivih izvora energije, u budućnosti će ključno biti jačanje elektroenergetskog sustava.

Ministar je istaknuo potrebu jačanja infrastrukture za uspostavu jedinstvenog tržišta povezivanjem elektroenergetskog sustava unutar pojedinih država članica, pri čemu je ključan Instrument za povezivanje Europe (CEF). Draghijevo se izvješće također poziva na tehnološku neutralnost i daljnji razvoj nuklearne energije u skladu s ciljevima dekarbonizacije, što Hrvatska aktivno podupire jer je nuklearna energija, kao dio našeg energetskog miksa, važna i za konačnu cijenu električne energije.

Ministri i ministrice održali su raspravu o razlikama u veleprodajnim cijenama električne energije unutar EU-a pri čemu je ministar Šušnjar istaknuo kako se i Hrvatska suočava s visokim cijenama energije, dok je posebno naglasio važnost povećanja ulaganja u prekograničnu infrastrukturu za prijenos električne energije u cijeloj Europi kao i za unutarnje povezivanje prijenosnog sustava. U tom je kontekstu važna i bolja koordinacija između svih operatora prijenosnih sustava u EU-u. Također, istaknuo je važnost bolje regionalne povezanosti što uključuje i intenzivniju suradnju s trećim zemljama te u tom kontekstu posebno istaknuo članice Energetske zajednice.

U okviru rasprave o pripravnosti za nadolazeći zimu i sigurnosti opskrbe Unije, ministar je naglasio da je Hrvatska prepoznata kao potencijalno regionalno čvorište, koje može omogućiti stabilnu opskrbu energentima za srednju i jugoistočnu Europu. U tu svrhu, radi se na proširenju LNG infrastrukture na terminalu na Krku, čime će se uz određena ulaganja do 2026. povećati kapacitet opskrbe za srednju Europu i povećati sigurnost opskrbe.

Vezano za energetsku situaciju u Ukrajini, ministar je istaknuo da Hrvatska radi na pružanju potpore zaštiti ključne infrastrukture Ukrajine, posebno oko ključnih lokacija kao što su nuklearne elektrane te je početkom rujna 2024. donesena odluka o izdvajanju 4 milijuna eura za oporavak ukrajinske energetske infrastrukture.


Pod točkama razno, Europska komisija izvijestila je ministre i ministrice o stanju energetske unije i daljnjem postupanju u vezi s provedbom plana REPowerEU te o provedbi paketa „Spremni za 55%“.

Na marginama sastanka Vijeća ministara održan je sastanak nuklearnog saveza država članica na kojem je Hrvatska podržala izjavu o važnosti nuklearne energije i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju i osiguranje konkurentnosti EU-a.

Stranica