Brošura o prirodi Hrvatske dostupna i slijepim i slabovidnim osobama

  • Slika /slike/Vijesti/15.7.2020. Brošura 2.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u sklopu projekta „Izrada prijedloga Planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)“ izradilo brošuru o prirodi na Brailleovom pismu, za slijepe i slabovidne osobe.

Navedena brošura „Priroda Hrvatske: Riznica za bolju budućnost“ predstavlja verziju ranije objavljene brošure (poveznica) prilagođenu za korištenje slijepim i slabovidnim osobama.

To je ujedno i prva publikacija na Brailleovom pismu s podacima o stanju prirode na području cijele Hrvatske, tiskana je u 300 primjeraka, a snimljen je i audio zapis brošure.

Brošura je izrađena kako bi se podigla svijest javnosti te razina informiranja o potrebama i načinima očuvanja strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. U brošuri se donosi pregled vrsta i staništa u Republici Hrvatskoj te stanje bioraznolikosti i georaznolikosti.

Kako bi se osiguralo da navedena publikacija bude dostupna krajnjim korisnicima kojima je i namijenjena, 13. srpnja 2020. godine je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljoša Duplić u ime Ministarstva predao 280 primjeraka brošure Hrvatskoj knjižnici za slijepe koja će ih distribuirati prema knjižnicama diljem Hrvatske čiji su korisnici slijepe i slabovidne osobe.

Projekt „Izrada prijedloga planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)“ financirao se iz EU sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., provodio se od siječnja 2017. do prosinca 2019. godine, a ukupna vrijednost projekta bila je 8,4 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva iznosila 7,1 milijun kuna, a preostalih 15 % osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 

Stranica