Državni tajnik Čikotić s predstavnicima Grada Otočca i struke o projektu hidroenergetskog sustava Kosinj-Senj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58bd74da2c376.JPG

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić sastao se danas s predstavnicima Grada Otočca, znanstvenih institucija i udruga na temu projekta nastavka izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj-Senj. Na sastanku su, među ostalima, sudjelovali gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, dogradonačelnik Nenad Janković, predsjednik Gradskog vijeća Slaven Prpić, biskup u miru Ličko-senjske biskupije mons. Mile Bogović te djelatnici Instituta za elektroprivredu i energetiku, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, riječkog HEP-a, Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Otočac, udruge Švički slap.

Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac zahvalio je Ministarstvu i državnom tajniku Čikotiću na omogućavanju prezentacije recenzije elaborata 'Analiza mogućih inačica obnove i dogradnje HE Senj te izgradnje PHE Vinodol' koju su izradili stručnjaci Instituta za elektroprivredu i energetiku u suradnji s vanjskim suradnicima.

Predstavnici Grada Otočca i Instituta, naime, smatraju da projekt nastavka izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj-Senj, odnosno druga faza postojećeg sustava, koji razvija HEP, nije najoptimalnije rješenje jer bi doveo do potapanja velikih površina i onemogućavanja razvoja cijelog tog kraja. Stoga je izrađena usporedba tog prijedloga sa drugom mogućom verzijom projekta koja prema njihovu mišljenju donosi više koristi.

Mišo Aničić, direktor Odjeka za graditeljstvo, ekologiju i hidrotehniku Instituta za elektroprivredu i energetiku, istaknuo je kako je službeni projekt koji obuhvaća hidroelektrane Kosinj i Senj 2 nepovoljniji od drugog modela koji bi se bazirao na hidroelektrani Švica i crpnoj hidroelektrani Senj. Kazao je da bi  u slučaju realizacije prvog modela trebalo potopiti oko 800 hektara zemljišta, skuplji je i onemogućava se razvoj poljoprivrede, dok drugi model predviđa potapanje oko 100 hektara, omogućuje razvoj poljoprivrede, reguliranje poplava i omogućava sustav navodnjavanja.

Na sastanku je iznijeto i da bi se odabirom drugog modela omogućio razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede, čime bi se spriječilo  iseljavanje stanovništva.

'Drago nam je da nam se pružila prilika da isprezentiramo i drugi model za koji smatramo da je od općeg društvenog interesa jer njime povećavamo energetsku sigurnost i stabilnost ali istovremeno omogućavamo razvoj i zadržavanje stanovništva na ovom području'  - rekao je zamjenik gradonačelnika Nenad Janković.

Državni tajnik Ante Čikotić istaknuo je kako je sastanak bio konstruktivan te da će Ministarstvo sagledati sva moguća rješenja uzimajući u obzir i utjecaj projekata na razvoj lokalne zajednice.

'Napravit će se analize isplativosti svih ovih varijanti rješenja te ćemo definirati projektni zadatak ne samo kroz energetiku, nego i uzimajući u obzir širi društveni kontekst. Konačna odluka mora biti utemeljena na cjelovitoj analizi' – rekao je Čikotić.

 Stranica