Državni tajnik Ivo Milatić na sastanku s talijanskom državnom tajnicom Ilariom Fontanom u Rimu

Slika /slike/Vijesti/2022/Sastanak1.jpg
Danas je u Rimu održan bilateralni sastanak u okviru 5. Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike. Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić i državna tajnica Ministarstva ekološke tranzicije Talijanske Republike, Ilaria Fontana razgovarali su o ključnim pitanjima iz područja energetike i zaštite prirode.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji u području sigurnosti proizvodnje ugljikovodika na moru i o usklađivanju odgovarajućih propisa o stavljanju izvan pogona i ponovnoj uporabi odobalnih platformi. Također, razgovarali su o suradnji na području isključivih gospodarskih pojaseva kako bi se utvrdila najbolja praksa za moguće buduće aktivnosti istraživanja ili eksploatacije te o suradnji na definiranju uloge malih otoka kao istraživačkih i razvojnih laboratorija za čiste tehnologije s ciljem dekarbonizacije. Državni tajnik Milatić naglasio je da je Hrvatska aktivno uključena u projekt „Doline vodika Sjeverni Jadran” zajedno s Republikom Slovenijom i talijanskom autonomnom regijom Friuli - Venezia Giulia.

Potvrđen je nastavak suradnje na razmjeni informacija o nacionalnom procesu izrade europskog pledge-a za proglašenje zaštićenih područja prema obvezama europske Strategije za bioraznolikost do 2030. s naglaskom na Jadransko more. Državni tajnici su potvrdili jačanje suradnje u jadranskom području s posebnim osvrtom na mjere i programe praćenja predviđene Okvirnom Direktivom o morskoj strategiji te provedbi sustava ranog upozoravanja na prisutnost invazivnih stranih vrsta. Također, podržali su subregionalnu provedbu aktivnosti povezanih s Barcelonskom konvencijom o zaštiti mora i obalnog područja s posebnim osvrtom na planove intervencija u slučaju nesreća koje uključuju izlijevanje nafte.

Zaključno, istaknuto je da je uspostavljanje suradnje na području energetike od izuzetne važnosti za naše dvije zemlje, ali i za širu regiju.

Stranica