Državni tajnik Šiljeg na 6. zasjedanju stranki potpisnica Protokola o vodi i zdravlju (MOP6)

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221116-WA0001.jpg
U Ujedinjenim narodima u Ženevi od 16. do 18. studenog 2022. održano je 6. zasjedanje stranki potpisnica Protokola o vodi i zdravlju. Republika Hrvatska je stranka Protokola od njegove ratifikacije u Hrvatskom saboru 2006.
 
Voditelj hrvatske delegacije, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg održao je izlaganje o stanju vodnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj te važnosti aktivnosti koje proizlaze iz Protokola uime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva zdravstva kao tijela odgovornih za provedu Protokola u Republici Hrvatskoj. U nastavku zasjedanja u raspravama po pojedinim područjima rada u okviru Protokola, Magdalena Ujević Bošnjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je aktivnosti koje je Republika Hrvatska provodila po pitanju praćenja SARS CoV-2 u otpadnim vodama te aktivnosti koje se provode u okviru WaterQ projekta vezanog za lokalne vode.
 
Zajedničko djelovanje nadležnih tijela (Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva zdravstva) u okviru Protokola omogućuje postizanje veće razine standarda u isporuci zdravstveno ispravne vode za ljudsku potrošnju, zaštiti zdravlja potrošača i zaštiti okoliša jer se aktivnosti Protokola odnose i na sigurnu sanitaciju. Kroz aktivnosti u okviru Protokola razvijeni su brojni alati koje stranke potpisnice mogu koristi u mnogim područjima, uključujući učinkovitu prilagodbu klimatskim promjenama i postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG).

Stranica