Državni tajnik Špehar u Bukureštu sudjelovao na petom sastanku P-TECC-a

  • Slika /slike/Vijesti/2022/P-TECC slika 2.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na 5. sastanku Partnerstva za tranatlantsku, energetsku i klimatsku suradnju P-TECC održanom u Bukureštu 23. i 24. srpnja sudjelovao je državni tajnik Vedran Špehar. Teme sastanka odnosile su se na energetsku suradnju s ciljem podizanja sigurnosti opskrbe, ubrzane dekarbonizacije, implementacije novih tehnologija i jačanje konkurentnosti industrije u okolnostima tranzicije na niskougljično gospodarstvo.

Državni tajnik Špehar naglasio je važnost regionalne suradnje, učinkovitog korištenja postojeće infrastrukture, ali i ulaganja u energetski sektor Republike Hrvatske, kako po pitanju razvoja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije tako i povećanja kapaciteta postojeće plinske i naftne infrastrukture. Naglasio je spremnost i sposobnost  Republike Hrvatske da podrži sigurnost opskrbe susjednih zemalja. Posebno je istaknuo istraživanje i razvoj projekata korištenja geotermalnih potencijala koje Ministarstvo gospodarstva provodi u suradnji s Agencijom za ugljikovodike te prisustvovao prezentaciji Agencije održanoj na radnoj grupi za geotermalnu energiju kojom supredsjedaju  Republika Hrvatska i SAD.

Na marginama konferencije državni tajnik održao je bilateralni sastanak s Andrewom Lightom, zamjenikom ministrice energetike SAD na kojem je hrvatska strana izvjestila o napretku projekta povećanja kapaciteta terminala za UPP na Krku, a raspravljalo se i o situaciji u regiji i spremnosti Republike Hrvatske da pomogne susjednim zemljama u procesu dekarbonizacije, ali i povećanju sigurnosti opskrbe.
 

Stranica