Energetska obnova kninske bolnice uz 13 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/546e500c6f0c8.jpg

Provedbom planiranih mjera bolnica 'Hrvatski ponos' u Kninu može ostvariti do 1,5 milijuna kuna uštede godišnje

'Energetska obnova zgrada ključna je za smanjenje potrošnje energije na nacionalnoj razini jer one troše čak 40% energije, a uz to vrlo su jasne i financijske koristi za korisnika. Energetska obnova kninske bolnice 'Hrvatski ponos'  omogućit će uštedu bolnici od 1,5 milijun kuna godišnje na energentima, a cijeli projekt provest će se uz 13 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda, odnosno 80% vrijednosti investicije.' –  rekao je Sven Müller, direktor Fonda na potpisivanju Ugovora o sufinanciranju energetske obnove kninske bolnice vrijednog 16 milijuna kuna.

Fond je ove godine za obnovu kuća i višestambenih zgrada loših energetskih svojstava već odobrio 204 milijuna kuna poticaja. Osim privatnih zgrada, važna je i energetska obnova zgrada javnog sektora kojih ima oko 11.000 i od kojih su upravo bolnice prepoznate kao najveći potrošači energije. Fond za zaštitu okoliša bolnici je odobrio čak 80% bespovratnih sredstava, s obzirom da se nalazi na području od posebne državne skrbi. Projekt obnove obuhvaća ugradnju toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade te ugradnju nove energetski učinkovite vanjske stolarije. Provedbom planiranih mjera bolnica bi trebala godišnje trošiti 1,3 milijuna kuna manje za toplinsku energiju i 200 tisuća kuna manje za električnu energiju, a uz smanjenje troškova obnova bolnice će osigurati i kvalitetnije uvjete liječenja za gotovo 32.000 stanovnika. Prilikom obilaska bolnice sanacijska upraviteljica Antonela Karačić napomenula je kako će se od 4 dijela kompleksa zasad obnoviti 3 dijela, a sama obnova je opsežna i stoga planirana u 3 faze te se očekuje kako će trajati do rujna 2016. godine. U prvoj fazi bit će zamijenjena stolarija, u drugoj preostala stolarija te će biti obavljeni fasaderski radovi, dok će u završnoj fazi biti postavljena izolacija i fasada.

Događanju je prisustvovala i gradonačelnica Knina Josipa Rimac, koja je istaknula kako je važno iskoristiti poticaje i omogućiti građanima što kvalitetniji život, ali i pružiti primjer jer se uštedama vode i u samoj Gradskoj upravi. Naime, pokrenut je projekt energetske obnove zgrade Gradske uprave vrijedan gotovo 5 milijuna kuna, za što je Fond odobrio 3,5 milijuna kuna sredstava.
 

O važnosti energetske učinkovitost ministar Zmajlović je izjavio: 'Projekti energetske učinkovitosti od iznimne su važnosti jer se njima u isto vrijeme smanjuju štetne emisije i potiče gospodarstvo. Vlada je prepoznala značaj energetske učinkovitosti te je od početka 2012. s Fondom za zaštitu okoliša pokrenula projekte vrijedne 1,9 milijardi kuna.'

Osim za energetsku obnovu bolnice i zgradu Gradske uprave, Fond je pola milijuna kuna odobrio i projektu Udruge sv. Bartolomej Knin za izgradnju proširenja poludnevnog boravka za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Predstavnici bolnice, Grada i Fonda obišli su prostorije Udruge te je direktor Fonda tom prilikom s predsjednikom Udruge Vladom Arežinom potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta vrijednog gotovo 4 milijuna kuna.

Projekt Udruge sv. Bartolomej uključuje mjere energetske učinkovitosti na novom dijelu zgrade boravka, ali i korištenje obnovljivih izvora energije odnosno postavljanje solarnih ploča za zagrijavanje potrošne tople vode. 'Sa osobitim zadovoljstvom potičemo ovakve projekte koji ne samo da smanjuju potrošnju energije već služe onima koji su u našem društvu izuzetno važni. Drago nam je da ćemo omogućiti terapiju, rehabilitaciju i socijalizaciju za više osoba s poteškoćama, osoba kojima je to zaista potrebno i korisno i mogu reći da svim srcem pozdravljamo ovakvu inicijativu.' poručio je Müller, dodavši kako Fond i sada ima otvoren natječaj za projekte korištenja obnovljivih izvora energije koji je otvoren do 30. studenog ove godine: 'Za sustave koji koriste obnovljive izvore energije ove smo godine osigurali 15 milijuna kuna, 50% više no prošle godine, i ovim putem pozivam gradove, općine, javne ustanove i tvrtke da prijave svoje projekte. Energetsku obnovu vidim kao veliku priliku za dosezanje nacionalnih ciljeva smanjenja potrošnje energije, ali i povećanja zaposlenosti zbog povećane gospodarske aktivnosti, posebno u manje razvijenim područjima Hrvatske'.

 



Stranica