Energetskom obnovom obiteljske kuće ili višestambene zgrade smanjimo troškove za režije

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e1fa093e9cb.jpg

„Energetskom obnovom obiteljske kuće ili višestambene zgrade možete vaš dom učiniti ugodnijim za život, značajno smanjiti potrošnju energije i time mjesečne troškove za režije. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su sredstva za i do 10.000 projekata energetske obnove obiteljskih kuća. Uz to, ove godine pokrećemo i novi program sufinanciranja kupnje visoko energetski učinkovitih kućanskih uređaja poput perilica, sušilica, hladnjaka, kojima ćete u vašim kućanstvima ostvariti dodatne uštede energije“– rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša danas u Slavonskom Brodu.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 600 milijuna kuna, a projekti će se sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava.

Za građane je najznajačniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije.

Prijave će direktno zaprimati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani.

Lani su bila osigurana sredstva za energetsku obnovu 6.000 obiteljskih kuća, a sklopljeno je tek nešto više od 1.500 ugovora.

Ta slaba realizacija, uz nejednake kriterije i visoke troškove dokumentacije, ujedno je i jedan od tri glavna razloga zašto od ove godine Fond direktno preuzima prijave građana.

Fond i ove godine sufinancira projekte energetske obnove višestambenih zgrada, a po prvi put će bit objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju.

I ove godine se nastavljaju projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.Stranica