Građanima bespovratna sredstva za obnovu 10.000 kuća

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/554c82be76bb6.jpg

'Samo u ovoj godini osigurali smo sredstva za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća. Na javni poziv se mogu javiti svi građani i po jednostavnoj i brzoj proceduri dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava za obnovu fasada, zamjenu stolarije ili, primjerice, solare. Time mogu značajno smanjiti troškove grijanja i hlađenja i živjeti u ugodnijem prostoru. Osim što omogućujemo povećanje kvalitete života našim građanima, čuvamo okoliš i osiguravamo posao za domaće tvrtke i obrtnike koji će biti angažirani na obnovi kuća' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na tribini za građane u Velikoj Gorici.

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sinoć su građanima Velike Gorice predstavili projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji se sufinanciraju ove godine, a poseban fokus bio je na programu energetske obnove obiteljskih kuća za koji je prošloga tjedna krenuo javni poziv.

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj i najviše ih je sagrađeno prije 1987. godine. Kuće uglavnom nemaju toplinsku izolaciju ili je ona minimalna. Kroz program energetske obnove obiteljskih kuća građani mogu obnoviti fasade, zamijeniti stolariju, ugraditi kondenzacijske plinske kotlove ili solarne panele.

Ove godine na poziv se javlja direktno Fondu po pojednostavljenoj proceduri.

'Za prijavu je potrebno prvo kontaktirati ovlaštenog certifikatora za inicijalni energetski pregled kuće i zatim zatražiti ponudu izvođača radova. Nakon toga se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika i dostaviti ugovor' - istaknuo je direktor Fonda Sven Müller te dodao kako usluge certifikatora građanima nisu dodatni trošak jer trošak certificiranja snosi Fond.

Vlada je u ožujku izmijenila proceduru za Program energetske obnove obiteljskih kuća jer su rezultati provedbe projekata koji su se prošle godine provodili preko jedinica lokalne samouprave bili slabiji od očekivanog. Tek trećina općina i gradova je uopće omogućila svojim građanima da se jave na natječaj, a iako je bilo osigurano sredstava za obnovu 6.000 kuća, samo je oko 1.500 iskorišteno.

Stoga je i najvažnija izmjena ta da se od ove godine prijave za obnovu kuća šalju direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se na javni poziv mogu javiti svi građani RH i to po jednostavnijoj i bržoj proceduri.

Uskoro kreće i javni poziv za novi program energetske učinkovitosti namjenjen građanima, a to je sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača, a planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja.

 Stranica