Hrvatska i slovenska strana na redovnom sastanku međudržavnog povjerenstva NEK -a

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Međudržavno povjerenstvo NEK 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Krškom je 2. listopada 2023. godine održana 17. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Sastanak su vodili hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer.
 
Međudržavno povjerenstvo se upoznalo s radom elektrane od posljednje sjednice povjerenstva koja je održana u travnju 2022. godine i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško.
 
Na sjednici se, također, razgovaralo o pripremi četvrte revizije Programa razgradnje NE Krško i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško, kao i o izvješću Koordinacijskog odbora te mogućnostima zajedničke pripreme nisko i srednje radioaktivnog otpada za skladištenje tj. odlaganje.
 
Nakon sastanka, hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je: "Danas nam je prezentiran rad NE Krško koja funkcionira na najvišoj sigurnosnoj i operativnoj razini te ostvaruje sve ekonomske ciljeve i doprinosi ciljevima dekarbonizacije cijele Europe. NE Krško je stup sigurnosti kada govorimo o opskrbi električnom energijom Hrvatske i Slovenije. Kada govorimo o odnosima Hrvatske i Slovenije u području energetike oni su na visokoj razini te je nedavno u prisutnosti premijera Plenkovića i premijera Goloba u Zagrebu potpisan Ugovor o solidarnosti prema kojem će Hrvatska pomoći Sloveniji oko opskrbe plinom u slučaju izvanrednih situacija. Hrvatska udvostručuje kapacitete LNG terminala a upravo kako bi bili jamac sigurnosti zemljama u susjedstvu, pri čemu posebno mislim na Sloveniju. Današnji sastanak je bio izrazito konstruktivan i zahvalio bih se svim članovima Međudržavnog povjerenstva. Sljedeći sastanak planiran je u prvoj polovici 2024.godine. Uvjeren sam kako je današnji sastanak zalog za nastavak kvalitetne suradnje.“
 
Na današnjem sastanku uvjerili smo se kako NE Krško uspješno posluje, a sve dosadašnje aktivnosti provedene su maksimalno sigurno i vrlo odgovorno. Osigurana je opskrba električnom energijom, ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, već i cijeloj regiji. Međudržavna komisija danas je zadužila Fond NEK da izvrši sve potrebne radnje kako bi se osiguralo funkcioniranje odlagališta Vrbina, na slovenskoj te odlagališta Čerkezovac, na hrvatskoj strani i 2028. godine započelo s prikupljanjem nisko i srednje radioaktivnog otpada“, izjavio je slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer.
 
Dogovoreno je kako će se sljedeća sjednica povjerenstva održati u prvoj polovici 2024. godine u Republici Hrvatskoj.

Stranica