Konferencija „Dan velikih planova“ o gospodarskim trendovima za 2019. godinu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Dan velikih planova 5.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas u hotelu Westin na jubilarnom 10. izdanju konferencije „Dan velikih planova“, u organizaciji časopisa Lider, koja okuplja ključna imena poduzetničkog i ekonomskog svijeta. Glavna svrha održavanja konferencije je pružiti poduzetnicima, menadžerima i svima koji rade poslovne planove za 2019. godinu praktične inpute za usvajanje optimalnih projekcija te korisne i upotrebljive informacije za izradu i doradu planova poslovanja. Među brojnim uglednim gostima, konferenciji su prisustvovali izaslanik Predsjednice RH Marko Jurčić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj W. Robert Kohorst, glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i Središnje Azije Hans Timmer, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško, predsjednik Uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec, glavni urednik časopisa Lider Miodrag Šajatović kao domaćin, te mnogi drugi.

Sinergija države, poduzetnika, lokalne samouprave i akademske zajednice preduvjet je gospodarskog napretka

Predstavljajući ekonomsku politiku za 2019. godinu ministar Horvat je, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH, istaknuo prilikom svog govora kako je u stvaranju boljih uvjeta u gospodarstvu sinergija centralne države, lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice, te realnog poduzetničkog sektora jedna od ključnih pretpostavki. „Svatko od navedenih aktera mora dati svoj doprinos. Naša je želja i zadatak osigurati dugoročno održiv rast BDP-a dajući fokus i povjerenje realnom poduzetničkom sektoru, ali isto tako očekujemo i povjerenje hrvatskih poduzetnika u ovu Vladu jer smo svi ovdje s istim ciljem. Svi oni problemi koji su do sad bili stavljeni pod tepih, ova Vlada je odlučno stavila na stol, te čak i u takvoj atmosferi imamo relativno stabilan gospodarski rast“, naglasio je ministar Horvat, dodajući kako je upravo sad pravo vrijeme za reformu, posebno u segmentu prilagodbe obrazovnog sustava potrebama tržišta rada. „Sami poduzetnici imaju najbolju perspektivu o tome kakva će im radna snaga u idućoj godini biti potrebna. U zajedničkim promišljanjima i nastojanjima našeg ministarstva s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, želja nam je da na prostoru Hrvatske, što je prije moguće, zaživi 'austrijski' model, u kojem se upisne kvote definiraju temeljem tržišta rada. Također, u raspisanom natječaju koji će izaći za mjesec dana, usuglašenom s Ministarstvom financija, povećat će se stipendije za srednje strukovno obrazovanje s 9 na 18 tisuća kuna“, objasnio je ministar Horvat.

U 2019. godini priprema se 400 mjera za smanjenje administrativnih prepreka

80 posto poduzetnika procjenjuje kako će hrvatski BDP rasti u 2019. godini, izjavio je u svom uvodnom govoru glavni urednik Lidera Šajatović, dodajući kako je optimizam vidljiv, te da se ovom konferencijom želi pružiti svim akterima najbolja moguća lepeza informacija. Predsjednica HUP-a Deranja rekla je da bez stalnih promjena nema napretka, te da Vlada mora još više raditi na smanjenju administrativnih barijera kako bi dopustila poduzetničkom sektoru da raste još više nego do sad. Ministar Horvat složio se s konstatacijama govornika, istaknuvši kako se po tom pitanju preuzimaju dobre prakse iz Austrije, Njemačke, Švicarske i svih onih zemalja s kojima se želimo uspoređivati. „Pred nama je priprema Akcijskog plana za rasterećenje poduzetnika za iduću godinu. Nakon što smo u ovoj godini stvorili prostora za pojednostavljenje ili potpuno ukidanje 128 različitih administrativnih prepreka, želimo za 2019. godinu napraviti jedan radikalni iskorak i pripremiti okruglu brojku od takvih 400 mjera. Sukladno tome, ukoliko nam analiza pokaže da smo tijekom ove godine kroz administrativno rasterećenje i neporezna davanja uspjeli uštedjeti oko 820 milijuna, iduće godine ćemo inzistirati da to bude preko 1,2 milijarde kuna učinka“, zaključio je ministar Horvat.

Konferencija je otvorila mnoga pitanja vezana uz projekcije gospodarske politike i pripreme tvrtki za poslovanje u 2019. godini, a posebnu su pozornost privukla predavanja guvernera HNB-a Vujčića o monetarnoj politici i tehnološkim promjenama, te ono Hansa Timmera iz Svjetske banke o globalnim i regionalnim trendovima za iduću godinu. Također, održani su i okrugli stolovi na temu „Prognoze za 2019. – prilike i opasnosti“ te „Razvoj poslovanja i upravljanje rizicima“, kao i brojna druga predavanja.



Stranica