Konferencija o suradnji u području zaštite okoliša između Kine i država srednje i istočne Europe

Ministar zaštite okoliša i energetika dr. sc. Tomislav Ćorić sudjeluje u Podgorici na Ministarskoj konferenciji o suradnji u području zaštite okoliša između Kine i država srednje i istočne Europe, u okviru inicijative Kina+16.

Tom prigodom ministar Ćorić predstavio je aktivnosti koje poduzima Republika Hrvatska, a putem resornog ministarstva u području zaštite okoliša.

„Međusobnom suradnjom svakog pojedinca, kompanija i država možemo i moramo doprinijeti zaštiti okoliša“ rekao je ministar Ćorić i dodao kako su ovakve konferencije izvrsna prilika za produbljivanje i jačanje suradnje između zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine.

U okviru ove dvodnevne konferencije čiji je domaćin ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović istaknuto je, između ostaloga, i kako postoji odlična suradnja između Crne Gore i Hrvatske, a što je razvidno u pripremi zajedničkoga projekta u okviru Interreg Europe platforme.

Inicijativa Kina+16 pokrenuta je 2012. godine s ciljem razvoja suradnje i unapređenja gospodarskih i trgovinskih odnosa između Narodne Republike Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe i razvoja strateškog partnerstva. Uz Kinu u inicijativi su i članice EU: Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija; nečlanice EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija. Tu su i zemlje promatrači: Austrija, Bjelorusija, The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), European External Action Service  (EEAS), Grčka i Švicarska.

Sljedeće godine Republika Hrvatska domaćini smo inicijativi Kina+16.



Priopćenja za javnost