Lakše i transparentnije poslovanje u zaštićenim područjima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e1deff43f7d.jpg

'Naša zaštićena područja imaju veliki potencijal postati generatori razvoja lokalnih sredina i regija u kojima se nalaze. Posebno u području turizma, eko turizma, ugostiteljstva te drugih usluga i sadržaja koje se mogu ponuditi posjetiteljima. Zato smo izradili novi pravilnik kojim se jasno i transparentno reguliraju postupci davanja koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti u zaštićenim područjima te se produžuje rok dodjele koncesija s tri na pet godina. To znači bolju poslovnu klimu za sve koji se bave nekom djelatnošću u zaštićenom području.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom izrade Nacrta Pravilnika o postupku davanja koncesijskog odobrenja na zaštićenom području.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradilo je Nacrt Pravilnika koji je trenutno u javnoj raspravi. Njegovim stupanjem na snagu detaljno će se urediti problematika davanja koncesijskih odobrenja s ciljem olakšavanja poslovanja pravnim i fizičkim osobama koje se bave djelatnostima u zaštićenim područjima.

Novi Pravilnik osigurat će transparentniji način izdavanja koncesijskih odobrenja. Propisuju se djelatnosti za koje javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj mogu pravnim i fizičkim osobama registriranim za obavljanje obrta za gospodarsko korištenje prirodnih dobara ili obavljanje druge djelatnosti dati koncesijsko odobrenje na zaštićenom području, osim na pomorskom dobru te šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Njime se definiraju uvjeti i način obavljanja dopuštenih djelatnosti u zaštićenim područjima te uvjeti i načini utvrđivanja naknada.

Rok na koji se mogu dati koncesijska odobrenja produžen je sa tri na pet godina kako bi se investitorima olakšalo poslovanje, odnosno financiranje djelatnosti za koje se ishodi koncesijsko odobrenje.

Dodatno se uvodi i koncesijsko odobrenje za obavljanje jednokratnih djelatnosti ili djelatnosti koje se ne obavljaju u kontinuitetu dužem od sedam dana na godišnjoj razini. Time se uređuju do sada nedovoljno regulirana pitanja davanja koncesijskih odobrenja za djelatnosti koja se u praksi često pojavljuju, a odnose se na razne manifestacije, sportska natjecanja, utrke vozila i slično.

U dosadašnji praksi se kao nedostatak pokazala i problematika utvrđivanja naknade za koncesijsko odobrenje. Zbog nepostojanja ujednačenih kriterija postojala je mogućnost da se odredi različiti iznos naknade za obavljanje djelatnosti na istom području za istu djelatnost što koncesionare stavlja u neravnopravan položaj. Donošenjem ovoga Pravilnika biti će unaprijed definirane djelatnosti i visine naknade čime će način obavljanja djelatnosti i postupak davanja koncesijskog odobrenja biti transparentan, a ovlaštenike će se staviti u ravnopravan položaj.

Nacrt Pravilnika o postupku davanja koncesijskog odobrenja u zaštićenom području objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode http://www.mzoip.hr/hr/savjetovanje-sa-zainteresiranom-javnoscu.html.

U tijeku je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću te se prijedlozi, mišljenja i primjedbe na Nacrt Pravilnika mogu slati do 14. veljače 2015. godine.

 



Stranica