Međunarodni dan Dunava - 29. lipnja

Slika /slike/Vijesti/2022/Hrvoje i prijatelji_Klimatske promjene.jpg
U četvrtak, 29. lipnja 2023. obilježavamo Međunarodni dan Dunava.

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River- ICPDR) je obilježavanje dana ove najznačajnije i druge po dužini europske rijeke inicirala 2004. godine, povodom 10. godišnjice potpisivanja Konvencije o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav (Sofija, 29. lipnja 1994.).

Republika Hrvatska je od samih početaka podržala zaštitu rijeke Dunav i jedna je od 15 država potpisnica ove Konvencije, zajedno s Austrijom, Bugarskom, Bosnom i Hercegovinom,  Crnom Gorom, Češkom, Njemačkom, Mađarskom, Moldavijom, Rumunjskom, Slovačkom, Slovenijom, Srbijom, Ukrajinom te Europskom komisijom.

Prvi Dan Dunava je u Hrvatskoj obilježen na obali Dunava u Vukovaru, 29. lipnja 2004. te ga od tada svake godine obilježavamo nizom događaja u lipnju, kojima ujedno, a zajedno s drugim državama u slivu, obilježavamo i Dan rijeke Save, 1. lipnja.
Ovakvi događaji važni su jer podsjećaju širu javnost da vode ne poznaju granice i sve što se događa kako u zaštiti tako i u korištenju rijeka uzvodno je itekako od značaja za sve nizvodno, stoga je međunarodna suradnja u upravljanju vodama od iznimne važnosti. Upravo zato Okvirna direktiva o vodama, kao krovna direktiva vodne politike EU traži suradnju na međunarodnim slivovima te izradu zajedničkog plana upravljanja međunarodnim slivom i to je jedna od temeljnih zadaća ICPDR-a.

Ove godine Dan Dunava se održava pod motom „Neka Dunav ostane plav!“ inspiriran predstojećim  petim po redu Zajedničkim istraživanjem Dunava pod okriljem ICPDR-a, jednim od najsloženijih pothvata kada je riječ o monitoringu površinskih voda, a kojim se dobivaju dragocjeni podaci o kakvoći voda rijeke Dunav i pripadajućih slivova i u kojem aktivno sudjeluju i hrvatski stručnjaci.

Povodom Dana Dunava 2023. u lipnju je započela promocija nove slikovnice pod nazivom: “Hrvoje i prijatelji poručuju: klimatske promjene i čovjeka uključuju!”. Ova šesta po redu slikovnica izrađena je u okviru projekta SeCure u partnerstvu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i drugih dionika te je namijenjena učenicima osnovnih škola i široj javnosti. Posebna zanimljivost slikovnice su 3D animacije, u kojima se, putem besplatne AR aplikacije, na mobitelu pred očima čitatelja oživljava kornjača Hrvoje te im šalje važne poruke o klimatskim promjenama i ulozi čovjeka. Uz mali poster s poučnom igrom, koji je sastavni dio svake slikovnice, izrađen je i veliki poster s 3D animacijom koji prati temu slikovnice i nudi zanimljive podatke o klimatskim promjenama vezanim uz uzroke, posljedice i rješenja. Više o slikovnici i projektu možete pronaći na poveznici https://voda.hr/hr/novost/nova-slikovnica-hrvatskih-voda-o-klimatskim-promjenama-s-3d-animacijama.

O ovoj slikovnici, ali i cjelokupnom edukativnom programu vodnoga gospodarstva, Danu Dunava, Danu Save i drugim aktivnostima u okviru ovih dviju međunarodnih riječnih komisija održana je i prezentacija hrvatskih predstavnika na Tematskoj sjednici vezanoj za promociju načela Arhuške konvencije, u Ženevi 27. lipnja 2023, a da je obilježavanje Dana Dunava postalo tradicija u Gradu na Dunavu, dokazuje i ovogodišnji Dunav Fest održan prošlog vikenda u Vukovaru s bogatim kulturno-zabavnim i edukativnim programom.

Ovogodišnjom obljetnicom otpočinje dvadeseta godišnjica obilježavanja Dana Dunava koja tih dana, ali i cijele godine, kroz brojne proslave spaja stanovnike koje dijele zajednički sliv rijeke Dunav. Dugovječnost ovog događaja dokazuje važnost utjecaja rijeke na gospodarstvo, okoliš i kulturu cijelog područja, a cijeli sliv ovim povodom izražava i snažnu podršku Ukrajini, koja je također dio sliva rijeke Dunav.

Više o ICPDR-u i obilježavanju Dana Dunava možete pronaći na http://www.danubeday.org/.

Stranica