Ministar Ćorić na izvanrednom sastanku EU ministara energetike

Slika /slike/Vijesti/2022/Coric Brisel 2822022.jpg
Ministar Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Briselu na izvanrednom sastanku ministara energetike.
 
Slijedom invazije ruskih snaga na Ukrajinu, EU ministri energetike sastali su se kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji na energetskom tržištu u Europi. Nakon postojećeg rasta cijena energenata u Europskoj uniji, ruska invazija na Ukrajinu utjecala je na dodatno povećanje cijene energenata.
 
Ministri su na sastanku razgovarali o implikacijama situacije u Ukrajini, posebno u pogledu sigurnosti opskrbe, stanja u skladištima i cijena energenata, kao i mogućih aktivnosti, odnosno područja djelovanja. Na sastanku je iskazana solidarnost i puna podrška Ukrajini, te otvorenost i spremnost u pružanju pomoći u vidu dostupnih energenata i rezervnih dijelova.
 
Istaknuta je potpora za hitnu sinkronizaciju ukrajinske elektroenergetske mreže s električnom mrežom kontinentalne Europe te je od ENTSO-E zatraženo da identificira uvjete za takvu sinkronizaciju uzimajući u obzir tehničke mogućnosti, kako se ne bi ugrozio europski energetski sustav. Države su pozvale Komisiju da nastavi pomno pratiti situaciju, posebno na tržištima nafte i plina te razvije daljnje mjere u svrhu jačanja pripravnosti i otpornosti Unije.
Ministri su se složili da će povećati koordiniran pristup sa susjedima i međunarodnim partnerima, posebno dobavljačima, kako bi se osigurao dodatni uvoz nafte i LNG-a te smanjila ovisnost Unije o opskrbi iz Rusije.
 
Ministar Ćorić je rekao da među zemljama članicama prevladava mišljenje da sadašnja energetska kriza s velikim skokom cijena plina i nafte još više otvara potrebu za daljnjom dekarbonizacijom i prelazak na obnovljive izvore energije kao jedinu alternativu ovisnosti o ruskom plinu i drugim energentima.
 
Istaknuo je i kako je situacija s obskrbom plinom u Hrvatskoj još uvijek stabilna, posebno zahvaljujući terminalu za ukapljeni prirodni plin kojim je osiguran alternativni dobavni pravac. Osim toga, naglasio je važnost infrastrukture za naftu kojom se može osigurati opskrba, ne samo Hrvatske, nego i regije.
 
„U slučaju poteškoća s opskrbom, Hrvatska ima mogućnost uvoza nafte preko riječke luke, dok LNG terminal na otoku Krku predstavlja najbolji mogući strateški potez Hrvatske u posljednjih 15-ak godina.“, zaključio je ministar Ćorić.


Stranica