Ministar Darko Horvat dodijelio 40 milijuna kuna Karlovačkoj županiji

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Ministar Horvat u Karlovcu 1.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je u Karlovcu županu Karlovačke županije Damiru Jeliću putem Odluke dodijelio novih 40 milijuna kuna Karlovačkoj županiji. Riječ je o preraspodjeli dijela od 135 milijuna i 852 tisuće kuna neiskorištenih sredstava u okviru kreditnog programa „Kreditom do uspjeha.

Program „Kreditom do uspjeha“ provodi se od jeseni 2014. godine pa do iskorištenja kreditnog potencija, odnosno do kraja 2018. godine i to kroz 2 mjere u ukupnom iznosu od milijardu i 146 milijuna kuna.

Za Mjeru 2 - Kreditom do uspješnog poslovanja - subjektima malog i srednjeg poduzetništva odobreno je 1,944 kredita u ukupnoj vrijednosti od 290 milijuna i 531,5 tisuća kuna. Sredstva za subvenciju kamate osiguralo je Ministarstvo u iznosu 5% te su sva sredstva kreditnog potencijala potrošena.

Za Mjeru 1 - Kreditom do konkurentnosti - u 18 županija i Gradu Zagrebu određen je ukupni kreditni potencijal od 846 milijuna kuna za investicijske kredite, a sredstva za subvenciju kamate osiguravaju Ministarstvo, županije i Grad Zagreb.

Županije su iskoristile ukupno 78,7 posto sredstava iz ove mjere, dakle nešto više od 666,2 milijuna kuna, od toga je 10 županija utrošilo gotovo sav kreditni potencijal, dok su tri su županije ispod prosjeka korištenja, sa prosječnim iskorištenjem od oko 21%.

Neiskorišteni kreditni potencijal iznosi 181,141 milijuna kuna, od čega se 75 posto ili 135,852 milijuna kuna odnosi na Grad Zagreb, koji je kroz 37 kredita iskoristio tek 32 posto kreditnog potencijala, zatim u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiju.

Stvoreni su uvjeti za preraspodjelu preostalih sredstva na šest županija koje su izrazile želju za povećanjem prvobitno utvrđenog kreditnog potencijala.

Stoga je ministar Horvat donio odluku o preraspodjeli neiskorištenih 135 milijuna i 852 tisuće kuna Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačku i Gradu Zagrebu, županijama koje su iskazale potrebu za nastavkom ovog kreditnog programa.

Karlovačka županija je od dodijeljenih 57 milijuna kuna iskoristila 99,95 posto i izrazila je potrebu za dodjelom dodatnih sredstava.

Poduzetnici su prepoznali prednosti ovog kreditnog programa  koji omogućava kroz relativno jednostavnu proceduru dobivanje znatnijih financijskih sredstava uz povoljne uvjete financiranja.

Kredit iz ove mjere može se iskoristiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata i za kupnju nove opreme ili novog dijela opreme., dakle za sve osim za financiranje isključivo obrtnih sredstava.

Iznos kredita kreće se od sto tisuća do pet milijuna kuna, s rokom otplate do 10 godina za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, odnosno do 7 godina za kupnju nove opreme ili novog dijela opreme.

Instrumenti osiguranja su uobičajeni instrumenti u kreditnom poslovanju banke, a moguće je dobiti i jamstvo HAMAG BICRO-a.



Stranica