Ministar Filipović na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20220909-WA0005.jpg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u petak, 9. rujna 2022., u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku.
 
Ministri energetike Europske unije sastali su se kako bi raspravili izvanrednu situaciju s cijenama energije u Europskoj uniji i kako bi se dogovorili da ubrzaju rad na mogućim hitnim mjerama za ublažavanje trenutno visokih cijena te podržali smanjenje potražnje za plinom i strujom radi jačanja spremnosti Europske unije za nadolazeću zimu.
 
Ministri su razmotrili trenutno stanje cijena električne energije i plina u Europi, uzimajući u obzir analizu Europske komisije i najnovija kretanja tijekom ljetnih mjeseci. Situacija s cijenama plina i električne energije posljednjih se tjedana znatno pogoršala. To je uglavnom zbog utjecaja ruskog rata protiv Ukrajine i povezanih poremećaja u opskrbi plinom i povećanja cijena plina. Istodobno, kapaciteti za proizvodnju električne energije u Europskoj uniji su posljednjih mjeseci znatno niži od uobičajenih, posebice zbog manjka nuklearne energije i hidroenergije. U tom kontekstu, ministri su se složili da trenutne razine cijena električne energije i plina vrše pritisak na inflaciju i gospodarstvo Europske unije, ugrožavajući konkurentnost europskih kompanija i stvarajući socijalne napetosti.
 
Ministar Filipović istaknuo je kako su nam potrebne hitne i učinkovite mjere za rješavanje nestabilnosti cijena i zaštitu naših građana, odnosno održavanje stabilnosti i konkurentnosti industrije i europskog gospodarstva. Naglasio je da Hrvatska podržava koordinirani europski pristup i hitne mjere na Europske unije razini za smanjenje utjecaja poskupljenja plina i električne energije te da se žurno mora postići dogovor oko zajedničkih mjera. Posebno je istaknuo da je važno raditi u smjeru odvajanja cijene plina od cijene električne energije, zajedničkoj nabavi plina te da je ograničavanje cijene plina važan element u osiguranju stabilnosti Unije i očuvanju našeg jedinstva.
 
Ministar je također informirao o paketu mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata te zaštitu kućanstava i gospodarstva vrijednom 21 milijardu kuna. 

Stranica