Ministar Filipović posjetio Općinu Ljubešćicu

  • Slika /slike/WhatsApp Slika 2023-07-28 u 11.21.41.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović posjetio Općinu Ljubešćicu.
 
Posjet je započeo svečanim potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica, a nastavio se svečanom dodjelom Ugovora za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda dijela naselja Ljubešćica, Sveti Ilija, Jakopovec, Kaštelanec, te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda “UPOV Ljubešćica”.
 
Tom prigodom ministar Filipović uručio je ugovore korisnicima: g. Bruni Isteru, direktoru Varkom d.d. Varaždin, g. Rajku Solaru, općinskom načelniku Općine Jalžabet, g. Marinu Bosilju, općinskom načelniku Općine Sveti Ilija te g. Nenadu Horvatiću, općinskom načelniku Općine Ljubešćica.
 
Ciljevi ovog projekta su organizirano prikupljanje, odvodnja i pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda dijela naselja Ljubešćica, Kapela Kalnička i Rakovec, dijela naselja Kaštelanec i Jakopovec, dijela naselja Sveti Ilija u svrhu zaštite okoliša i podzemnih voda od zagađenja.
 
Provedbom će se značajno povećati postotak stanovništva priključenog na sustav javne sanitarne odvodnje, a na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda spojit će se dodatnih 1550 stanovnika.
 
Izgradnjom  11.161,00 m sanitarnih gravitacionih cjevovoda, 2.367,00 m tlačnih vodova i 10 prepumpnih stanica, te izgradnjom 1550 novih priključaka na sustav javne odvodnje, sanitarna otpadna voda će se transportirati na novoizgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda „UPOV Ljubešćica“, kao i na postojeće: uređaj za pročišćavanje otpadnih voda „UPOV PZ Jalžabet“ i biljni uređaj „UPOV Sveti Ilija“.
 
Predviđeni završetak projekta prema projektnoj prijavi je prosinac 2025. godine, a ukupna vrijednost projekta (s PDV-om) iznosi 6.633.075,48 EUR od čega bespovratna EU sredstva čine 4.245.168,34 EUR što je oko 80 % EU bespovratnih sredstava koja su na raspolaganju.
 
„Prije mjesec dana na sjednici Vlade RH donijeli smo odluku kojom se iznos za investicije u sklopu NPOO-a u sustave javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda povećava za više od 300 milijuna eura, što u konačnici znači da imamo više od milijardu eura dostupnih sredstava za ovakve investicije. Nešto više od 150 milijuna namijenjeno je smanjenju rizika od katastrofa, a više od 850 milijuna eura ide u investicije vodno-komunalnog sektora“, istaknuo je ministar Filipović u svom govoru na svečanosti.
 
Također, naglasio je da je svaki kilometar obnovljene ili izgrađene vodoopskrbne mreže, svako unapređenje odvodnje, svaki pročistač voda koji se izgradi – kao što se događa ovdje u Ljubešćici – važan dio mozaika kojim Hrvatsku činimo još boljom za život te još sigurnijom za sve svoje građane.
 
Ministar Filipović je na kraju pozvao sve poduzetnike da se uključe i prate pozive vezane uz Modernizacijski fond „jer tu je još jedna milijarda eura bespovratnog novca za ulaganja u produktivnost i poboljšanje konkurentnosti naših poduzeća“.

Uz ministra Filipovića na događanju su u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sudjelovali i državni tajnik Mario Šiljeg te ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos.
 
 

Stranica