Ministar Filipović posjetio Rafineriju nafte Rijeka

  • Slika /slike/Vijesti/2022/WhatsApp Slika 2023-05-11 u 13.25.30.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je, uz predsjednika Uprave Ine g. Petera Rataticsa, posjetio Rafineriju nafte Rijeka u kojoj je u tijeku provedba Projekta nadogradnje u koji je do danas utrošeno 381 milijun eura od planiranih 632 milijuna eura.

Zbog radova na postojećim postrojenjima u okviru Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka prerada je bila obustavljena od studenoga 2022. godine, a što je bilo nužno zbog nadogradnje i povećanja kapaciteta procesnih jedinica te prilagodbe na rad novih postrojenja.

Nakon što su krajem travnja započele aktivnosti pokretanja i stabilizacije procesnih postrojenja, Rafinerija nafte Rijeka kreće s proizvodnjom goriva u punom kapacitetu. Radovi koji su izvedeni u privremenom zastoju omogućili su Ini učinkovit nastavak provedbe Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

Projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka obuhvaćena su ulaganja na postrojenju za obradu teških ostataka, rekonstrukcija postojećih postrojenja, nova luka sa zatvorenim skladištem. Zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih „bijelih“ proizvoda, to jest motornih goriva (dizela i benzina). Proizvodnja će osigurati dovoljne količine za potrebe domaćeg tržišta te ostalih izvoznih ključnih tržišta.

„Ovom investicijom Ine većom od 630 milijuna eura u modernizaciju riječke rafinerije, u postrojenje za obradu teških ostataka, osigurava se budućnost rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. No, to nije samo pitanje poslovanja i prerade naftnih derivata, nego i važan element energetske sigurnosti Hrvatske koji zajedno s drugim politikama koje provodimo čini Hrvatsku otpornijom na eventualne vanjske šokove i promjene u okruženju“, izjavio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, istaknuo je: „Provedbom ovog dijela projekta još smo korak bliže završetku izgradnje novog postrojenja za obradu teških ostataka, a očekujemo da će se to dogoditi sredinom 2024. godine. Ovo je jedan od naših ključnih projekata iz više razloga. Omogućit će nam dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja, eliminirat će našu ovisnost o proizvodima pod sankcijama, smanjiti potrebu za uvozom dizela, a sve to doprinijet će većoj sigurnosti opskrbe domaćeg i ostalih tržišta na kojima INA posluje.”

Projekt je trenutačno na 76 % gotovosti, dok je izgradnja na 60 % realizacije.

Stranica