Ministar Habijan u Varaždinu na svečanom obilježavanju 120 godina organiziranog obrtništva

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Obrtnici u Varaždinu 3.jpeg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u Varaždinu, na poziv Udruženja Hrvatskih obrtnika Varaždin, sudjelovao na svečanoj sjednici povodom 120. obljetnice organiziranog obrtništva u gradu Varaždinu.
 
U kratkom obraćanju okupljenima ministar Habijan je istaknuo kako broj aktivnih obrta u gradu Varaždinu bilježi porast veći od prosjeka Republike Hrvatske za 10,72 posto.
 
„Vlada Republike Hrvatske putem resornih ministarstava, poduzimanjem odgovarajućih aktivnosti i mjera, nastoji stvoriti povoljan zakonodavni okvir za jačanje konkurentnosti obrtnika, olakšati uvjete za poslovanje u smislu uklanjanja administrativnih barijera te osigurati dostupnost financijskih sredstava nužnih za pokretanje i realizaciju projekata prvenstveno, kroz sustav povoljnih financijskih instrumenata“, kazao je ministar Habijan.
 
Ministar Habijan naglasio je da je u novom programskom razdoblju do 2027. godine predviđen nastavak mjere poticanja gospodarskih subjekata za izvođenje naukovanja te izrade novih kurikuluma za zanimanja iz sustava vezanih obrta u koju svrhu su osigurana sredstva u visini od 50 milijuna eura.
 
„U ovoj godini planirana je i provedba aktivnosti dodjele stipendija učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja za čiju provedbu su osigurana sredstva iz državnog proračuna, a planiran je i nastavak mjere putem koje se potiče cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo. Razvoj obrtništva se sustavno potiče ciljanim projektima već dugi niz godina. Projekti su usmjereni na očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, poticanje primanje učenika na naukovanje, zatim stjecanje kvalifikacija za obavljanje obrtničkih djelatnosti te stipendiranje učenika koji se obrazuju za stjecanje deficitarnih obrtničkih zanimanja“, istaknuo je ministar.

Zaključno, ministar Habijan čestitao je obrtnicima značajnu obljetnicu te proučio kako su oni zamašnjak hrvatskog gospodarstva, a Vlada Republike Hrvatske nastavit će im i dalje biti dobar partner i pozitivan vjetar u leđa.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja obrtnicima za 20, 30, 35, 40 i 45 godina rada u obrtništvu.

Stranica