Ministar Šušnjar na otvorenju Plinske stanice Cerić

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Cerić 2.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar danas je u Starim Jankovcima, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na svečanom otvorenju Plinske stanice Cerić. Svečanom događanju prisustvovali su i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, savjetnica za međunarodnu trgovinu Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj Synthia Dodig, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir te brojni ostali gosti. Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. započeo je ovaj tjedan s probnom proizvodnjom plina na eksploatacijskim poljima Berak i Cerić u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministar Šušnjar istaknuo je podršku i suradnju Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike, pri realizaciji aktivnosti na istražnim poljima Vermiliona. 

“Uključenost i posvećenost Republike Hrvatske privlačenju investicija i novih investitora rezultirala je i novim Ugovorima o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika koji su rezultat kvalitetnih pregovora Vermiliona i države te predstavljaju primjer dobre prakse, a njihova primjena donosi trajne koristi Hrvatskoj i svim njezinim građanima”, kazao je ministar.

Koliko je važno današnje puštanje plinske stanice u rad govori činjenica da se očekuje kako će ukupna dnevna proizvodnja plina na eksploatacijskom polju Cerić iznositi u rasponu između 200.000 - 250.000 m³ dnevno što predstavlja oko 13% trenutne dnevne proizvodnje plina u Republici Hrvatskoj, a priključenjem eksploatacijskog polja Berak, proizvodnja sa tih dvaju polja doseći će količine u rasponu 400.000 - 500.000 m³ proizvedenog plina dnevno.

“Svakako ćemo nastaviti s razvojem projekata vezanih uz istraživanje plina, kako na kopnu tako i na moru, a sa svojim istraživanjima nastavlja i naš partner - kompanija Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima, i to na istražnom prostoru SAVA-07 kod Kutine te očekujemo još pozitivnih rezultata”, naglasio je ministar.

Ministar je istaknuo kako će Vlada RH biti ustrajna u stvaranju povoljne investicijske klime za korištenje ovog rudnog bogatstva kako bi ulagači u geotermalne elektrane imali pravičnu naknadu i osigurali konkurentnu proizvodnju za domaće tržište. 

”Na temelju uspješne investicije u eksploataciji plina gdje je partnerski odnos Vlade RH i investitotra Vermilion osigurao novu proizvodnju plina osigurana je energetska sigurnost Republike Hrvatske a time i umanjena ovisnost o uvozu ovog energenta”, zaključio je ministar Šušnjar.

Stranica