Ministar Šušnjar na sastanku Vijeća za konkurentnost u Bruxellesu

Slika /slike/Vijesti/2022/Compet 26 09.jpg
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar sudjelovao je na sastanku Vijeća za konkurentnost (industrija i unutarnje tržište) održanom 26. rujna 2024. u Bruxellesu.

Na sastanku su ministri i ministrice iznijeli preliminarna stajališta na izvješće Marija Draghija „Budućnost europske konkurentnosti” te o tome koji bi se elementi ovog izvješća trebali odražavati u Novom europskom dogovoru o konkurentnosti.

Ministar Šušnjar podržao je identificirane prioritete u Izvješću, posebno u pogledu energetike, inovacija, rješavanja nedostatka kvalificirane radne snage te administrativnog i regulatornog rasterećenja. 

Istaknuo je da Hrvatska podržava daljnje produbljivanje unutarnjeg tržišta s posebnim fokusom na uklanjanje prepreka u području usluga. Ujedno je istaknuo da postoji žurna potreba za rješavanjem pitanja teritorijalnih ograničenja opskrbe koje nameću velike tvrtke jer spomenuto utječe na cijene robe i narušava povjerenje potrošača u jedinstveno tržište.

U cilju smanjenja energetske ovisnosti EU-a, podsjetio je da Hrvatska već sada ulaže značajna sredstva u svoju infrastrukturu poput povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku i izgradnje energetske mreže koja će biti spremna i za prihvat vodika. Navedeni novi transportni kapaciteti omogućit će diversifikaciju dobavnih pravaca, ne samo za nas već i za druge države u okruženju. Time Hrvatska u suradnji s partnerima nastavlja graditi svoju poziciju pouzdanog energetskog čvorišta. 

Druga razmjena mišljenja bila je usredotočena na okvir državnih potpora i njegov doprinos ciljevima politike EU-a. Ministri su iznijeli svoja stajališta o prijedlozima o državnim potporama koji su uključeni u izvješća bivših talijanskih premijera Enrica Lette i Marija Draghija. Ministar je u vezi s Lettinim izvješćem istaknuo kako je potrebno osigurati ravnotežu između strože kontrole državnih potpora na nacionalnoj razini i širenja financijske potpore na razini EU-a kroz europski pristup industrijskoj strategiji. Vezano za trenutni okvir o državnim potporama, istaknuo je kako se isti može učiniti jasnijim i jednostavnijim kako bi se bolje pridonijelo konkurentnosti industrije EU-a i pomoglo državama članicama da bolje identificiraju i riješe tržišne neuspjehe, pazeći pri tome na pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja.

Pod točkom razno, države članice primile su na znanje informacije o neslužbenom dokumentu (non-paper) Austrije, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Irske, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Švedske o prioritetima za novu Komisiju na jedinstvenom tržištu.

Ministar Šušnjar istaknuo je kako je važno zadržati zamah zaključaka Vijeća iz svibnja o budućnosti jedinstvenog tržišta i poslati poruku o ključnim načelima u kontekstu pripreme nove strategije jedinstvenog europskog tržišta.

Tijekom radnog ručka ministri su razmijenili mišljenje o mjerama za poboljšanje pristupa malih i srednjih poduzeća jedinstvenom tržištu.
 
 

Stranica