Ministar Šušnjar sastao se s predstavnicima Gospodarskog odbora Parlamenta SR Njemačke te veleposlanikom SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, dr Christianom Hellbachom

  • Slika /slike/20240903_114055.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar sastao se danas s predstavnicima Gospodarskog odbora Parlamenta SR Njemačke, predsjednikom Odbora, g. Michaelom Grosse-Brömerom te veleposlanikom SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, dr Christianom Hellbachom.
 
Tijekom susreta, ministar je članove Odbora informirao o stanju hrvatskog gospodarstva, poduzetim mjerama Vlade za jačanje konkurentnosti gospodarstva i pomoći poduzetništvu, planovima u gospodarskoj politici nove Vlade, značaju pristupanja Schengenu i Eurozoni te o planiranom ulasku RH u OECD, ali i o budućnosti njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa.
 
Ministar Šušnjar na početku je istaknuo kako Republika Hrvatska iznimno cijeni dugogodišnje prijateljske odnose sa SR Njemačkom te kako i dalje ostajemo posvećeni daljnjem jačanju gospodarske i trgovinske suradnje između dviju država. Njemačka ostaje važan gospodarski partner Hrvatskoj, a to odražavaju međusobno povjerenje i doprinos zajedničkim ciljevima i do sada uspješne suradnje na različitim područjima. Od konkretnijih oblika suradnje, posebno su izdvojeni sektor energetike i turizma, investicija, ali i naznačeni interesi hrvatskih tvrtki za daljnju suradnju u automobilskoj industriji, automatizaciji, električnoj i tekstilnoj industriji te u sektoru usluga.
 
Predsjednik Odbora g. Grosse-Brömer, naglasio je kako je Hrvatska pouzdan i važan gospodarski partner Njemačkoj bilateralno, ali i u okviru EU i NATO-a te zahvalio ministru na susretu i korisnim informacijama o daljnjim mjerama i aktivnostima Ministarstva. 
 
Pristupanje OECD-u, kao posljednji strateški vanjskopolitički cilj Republike Hrvatske, obje su strane istaknule kao mogućnost da se i u tom području uspostave konkretni kontakti i suradnja putem diplomatskih predstavništava obje zemlje. Ministar Šušnjar zahvalio je predstavnicima njemačkog Parlamenta na podršci u ovom procesu.
 
Na kraju sastanka, obje strane potvrdile su kvalitetan smjer dosadašnje suradnje i namjeru za njezinim produbljivanjem i jačanjem u područjima od zajedničkog interesa.

Stranica