Mjere za ublažavanje klimatskih promjena potrebne od lokalne, preko nacionalne do europske razine

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5783a0d84fe31.JPG

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović sudjeluje na neformalnom sastanku Vijeća ministara za zaštitu okoliša Europske unije koji se danas i sutra održava u Bratislavi u Slovačkoj. Tema sastanka danas je bila „Upravljanje vodama u kontekstu klimatskih promjena“. Ministar Dobrović je istaknuo kako problem intenziviranja hidroloških ekstrema koji dovode do poplava ili suša u Hrvatskoj postaje sve značajniji. Hrvatska je po svom položaju mediteranska i srednjoeuropska zemlja te se stoga suočava s intenziviranjem suša, ali i poplava.

„Poplave, produljenje sušnih razdoblja i nestašica voda uslijed vremenskih i klimatskih ekstrema može, naročito kroz duže vremensko razdoblje, značajno narušiti dobro stanje voda i nanijeti veliku štetu gospodarstvu. Osobito u turizmu i poljoprivredi. Također, može dovesti do povećanih rizika vezanih uz osiguranje zdravlja i sigurnosti stanovništva. S ciljem ublažavanja i sprječavanja klimatskih promjena, Hrvatska je pokrenula izradu Strategije prilagodbe klimatskim promjenama do 2040. godine s pogledom do 2070. i s petogodišnjim akcijskim planom. Strategija će dati scenarije klimatskih promjena i utjecaja na ranjive sektore,  između ostalog i za upravljanje vodama, te će utvrditi prioritetne mjere i aktivnosti“ – rekao je ministar Dobrović.

U cilju kvalitetnijeg upravljanja znanjem i razmjene postojećih informacija i istraživanja, EU je u ožujku 2012. godine osnovala Climate ADAPT ? Europsku platformu za prilagodbu klimatskim promjenama, koja služi kao baza podataka o utjecaju klimatskih promjena, ranjivosti i najboljim praksama u području prilagodbe - od razine EU, preko regionalne i nacionalne do lokalne razine. U travnju 2013. godine Europska komisija je usvojila EU Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama.

Strategija promiče aktivnosti država članica poštujući načelo supsidijarnosti, što znači da EU neće poduzeti mjere osim ako bi one bile učinkovitije od mjera poduzetih na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Djelovanje na razini lokalne zajednice, koje se znatno razlikuje po regijama, smatra se osobito važnim u slučajevima kada utjecaj klimatskih promjena nadilazi granice pojedinih država.

Osim što je Hrvatska pokrenula izradu nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama, mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena također su predviđene Programom mjera Plana upravljanja vodnim područjima za razdoblje  2016. - 2021. kao i Programom mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem koji će biti donesen tijekom 2016. kao dio Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem.

Među mjerama vezano za rješavanje nestašice vode i suše, u Hrvatskoj su u dijelu upravljanja stanjem voda predviđene mjere dodatne kontrole i ograničenja ispuštanja pročišćenih otpadnih voda u vodotoke na kojima se počinju bilježiti produžena razdoblja malih protoka te, primjerice, mjere ulaganja u racionalizaciju potrošnje voda i smanjenje gubitaka u vodoopskrbnim sustavima.  Kada je riječ o upravljanju rizicima od poplava potiče se razvoj zelene infrastrukture, odnosno promjene korištenja prostora kako bi se omogućilo proširenje poplavnih područja i slično.

Sastanak se nastavlja sutra kada će ministri raspravljati o međunarodnim klimatskim pregovorima, odnosno ratifikaciji Sporazuma o globalnom smanjenju emisija stakleničkih plinova, te o održivom financiranju i upravljanju s ciljem ostvarivanja klimatskih i energetskih ciljeva.



Stranica