Na LNG terminalu potpisan ugovor za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prisustvovao je danas na LNG terminal na otoku Krku potpisivanju ugovora za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje. Ugovor je potpisan između LNG-ja Hrvatska d.o.o. i norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions, a odnosi se na isporuku dodatnog modula za uplinjavanje maksimalnog kapaciteta od 250.000 m3/h, u vrijednosti 22.970.000 EUR. Proizvodnja modula za uplinjavanje trajat će 22 mjeseca, a njegova ugradnja na FSRU brod LNG Croatia provest će se tijekom ljeta 2025. godine. Realizacija ove investicije u skladu je s Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 18. kolovoza 2022. o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta Terminala za ukapljeni prirodni plin na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.

"Udvostručujemo kapacitet LNG terminala i jačamo plinovodnu mrežu. Danas smo potpisali ugovor o novom modulu za uplinjavanje koji će omogućiti proširenje kapaciteta te idemo u smjeru da Hrvatska postane energetsko čvorište ovog dijela EU", izjavio je ministar Filipović.

Novi modul predstavlja glavni i najvažniji tehnološki segment povećanja kapaciteta LNG Terminala, s obzirom na to da će isti u zajedničkom radu s postojećim modulom omogućiti isporuku maksimalnih 700.000 m3/h prirodnog plina odnosno 6,1 milijardu m3/god.

Wartsila Gas Solutions proizvođač je i postojećeg sustava za uplinjavanje na FSRU brodu LNG Croatia, a novi modul bit će projektiran i proizveden sukladno najvišim ekološkim, sigurnosnim i tehnološkim standardima LNG industrije. Novi, dodatni modul također će tijekom procesa uplinjavanja koristiti međufluid glikol za izmjenu topline između ukapljenog prirodnog plina (LNG) i morske vode te će u potpunosti ispunjavati sve zahtjeve Rješenja o prihvatljivosti utjecaja zahvata na okoliš. 

Nakon ugradnje modula na FSRU brod LNG Croatia te izgradnje plinovoda Zlobin - Bosiljevo dodatni kapaciteti bit će dostupni te ponuđeni tržištu od 1. Listopada 2025. godine, odnosno od početka plinske godine 2025./26.

Stranica