Nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nj.E. Roberta Kohorsta

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Ministar Horvat i vlp SAD naslovna.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta g. Darko Horvat sastao se s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robertom Kohorstom.

Ministar Horvat izrazio je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između dvije zemlje te naglasio kako Hrvatska pridaje posebnu važnost jačanju gospodarske suradnje sa SAD-om.

Jedna od tema sastanka bila je i potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pri čemu je Republika Hrvatska jedina zemlja članica Europske unije koja još nema potpisan taj ugovor sa SAD-om. Ministar Horvat je naglasio kako postoji velika želja i interes sa hrvatske strane, a i potpora Američke gospodarske komore u RH koja je potvrdila interes američke poslovne zajednice u RH, za sklapanjem tog ugovora. Veleposlanik Kohorst je napomenuo kako je došlo do napretka u tom području te kako će postupak za zaključivanje tog ugovora i ubrzo započeti.

Obje strane su se složile kako je plutajući terminal LNG-a na otoku Krku i dalje glavni strateški prioritet no potrebno je i u budućnosti pronaći i iskoristiti nove mogućnosti za proširenje suradnje na ovom području. Ministar Horvat također je naglasio kako je turizam još jedno od područja u kojem se može poboljšati gospodarska suradnja te istaknuo  da je u prvih sedam mjeseci 2018. godine Hrvatsku posjetilo 331 509 posjetitelja iz SAD-a, što je povećanje od 34%.

Ministar g. Horvat i Nj. E. Kohorst složili su se kako je SAD kontinuirano, na razne načine, podupirao razvoj gospodarske suradnje s Republikom Hrvatskom te su oboje izrazili želju za nastavkom dobre suradnje.



Stranica