Osigurano 100% sredstava za obnovu cjevovoda i izgradnju sustava javne vodoopskrbe na petrinjskom području

  • Slika /slike/Vijesti/2021/15.3.2021. Petrinja1.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić danas je u Petrinji prisustvovao na potpisivanju ugovora o financiranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Petrinje te otvorenju radova izgradnje cjevovoda i rješavanja vodoopskrbe za naselja Brest Pokupski i Mala Gorica.
Riječ je o interventnom uklanjanju posljedica na vodnokomunalnoj infrastrukturi uzrokovanih katastrofalnim potresom koje Hrvatske vode financiraju u 100% iznosu. 
 
Projekt rekonstrukcije dovodnog cjevovoda od izvorišta Pecki do vodospreme Popova šuma ukupno je vrijedan 17.812.291,54 kuna bez PDV-a. Svrha rekonstrukcije je omogućavanje ponovnog zahvaćanja vode za javnu vodoopskrbu Petrinje iz izvorišta Pecki kako je to bilo prije potresa. 
 
Vezano za projekt izgradnje vodoopskrbe naselja Brest-Mala Gorica, njegova vrijednost iznosi 9.134.647,12 kuna bez PDV-a. U naseljima Brest Pokupski i Mala Gorica ne postoji sustav javne vodoopskrbe, bunari iz kojih se stanovništvo opskrbljivalo vodom su se zbog potresa trajno zamutili, a neki i urušili. U sklopu projekta, na sustav javne vodoopskrbe bit će priključeno 348 kućanstava. 
 
„U narednim tjednima i mjesecima potpisat će se i ugovori na sanaciji dijelova vodoopskrbne mreže na području Gline, Kostajnice, Siska, Kravarskog“, rekao je ministar Ćorić zahvalivši svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave na dosadašnjoj suradnji.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako su Hrvatske vode i u najtežim danima u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pokušavale pružiti svu potrebnu potporu petrinjskom području. 
„Nakon onog prvog trenutka kada se vodila borba da omogućimo ljudima standard vodoopskrbe, cisterne iz robnih rezervi, sada ulazimo u fazu nadogradnje i obnove“, istaknuo je Đuroković.
 
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović zahvalio je svima koji su dali doprinos kako bi „došli do onoga što je abeceda života, a to je infrastruktura i osiguranje vode“, dok je Miodrag Čavić, direktor Privreda Petrinja d.o.o., istaknuo kako su sretni što konačno mogu početi s radovima na ovim projektima te je poručio kako će Brest i Mala Gorica dobiti javnu vodoopskrbu do kraja ove godine.


Stranica