Otvoren 're-use' centar u Zagrebu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57ced1a829710.jpg

Danas je u Zagrebu otvoren 'Re-use shop' Humana nova Zagreb. Riječ je o prvom centru za ponovnu uporabu u glavnom gradu u kojem će građani moći kupovati kvalitetnu obnovljenu odjeću, ali i druge artikle.

Dućan je otvorila socijalna zadruga Humana nova Zagreb a uređenje je financirao Grad Zagreb sa 530.000 kuna. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Milan Bandić, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić. 

'Drago mi je što se kreće s ovakvim projektom i prije nego što smo dobili formalni Plan gospodarenja otpadom u kojem je naglasak upravo na sprječavanju nastanka otpada. To samo dokazuje koliko je društvena i gospodarska realnost ispred planova i programa, posebno ako imamo na umu činjenicu da je Plan sprečavanja nastanka otpada trebalo donijeti još 2013. Sprječavanje nastanka otpada i ponovna uporaba odjeće, namještaja i ostalih predmeta se nalaze na samom vrhu hijerarhije gospodarenja otpadom. Stoga su centri za ponovnu uporabu poput vrlo važni u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom' – kazala je pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger.

Pomoćnica ministra je istaknula kako je važno da buduća Vlada što prije donese Plan gospodarenja otpadom koji će omogućiti otvaranje ovakvih centara koje bi mogli sufinancirati i EU sredstvima. 'Svaki grad ili županija u Hrvatskoj trebali bi imati barem jedan ovakav centar. Nacrt plana gospodarenja otpadom je za to predvidio i značajna sredstva iz europskih fondova.' 

Centri za ponovnu uporabu imaju i važnu socijalnu komponentu budući da u njima mogu raditi socijalno ugroženi građani, branitelji, umirovljenici. Tako je u zagrebačkom 'Re-use shopu' zaposlena jedna mlada osoba liječena od maligne bolesti, te starija ženska osoba i muška osoba bez stalnog smještaja. 

'Centri za ponovnu uporabu, predstavljaju dragocjenu poslovnu priliku za društvo zbog svog socijalnog i ekološkog usmjerenja, a ovaj projekt koji provodi Humana nova upravo je dobar početak i motivator za daljnju organizaciju cjelokupnog sustava. Fond će u okviru svojih programa, a nakon financijske konsolidacije, raspisati javne pozive i natječaje kojima će se sufinancirati uređenje i opremanje ovakvih centara' – najavio je direktor Fonda Ljubomir Majdandžić. 

U centrima za ponovnu uporabu prihvaćaju se i popravljaju manji artikli koji imaju uporabnu vrijednost kako bi se mogli ponovno koristiti. Tako se izbjegava njihovo bacanje na odlagalište otpada.

 



Stranica