Plan gospodarenja otpadom 2016.-2022. ekonomski prihvatljiviji od prijašnjeg prijedloga

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57b2c66f6350c.jpg

Temeljna razlika planova gospodarenja otpadom iz 2015. i 2016. godine jest ta da Plan gospodarenja otpadom iz 2016. godine daje prioritet financiranju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, čime se smanjuju primarni troškovi sustava gospodarenja otpadom, a posljedično zbog smanjenja količina otpada koji se odlaže, smanjuju se i ukupni troškovi sustava gospodarenja otpadom.

Navodi se to, između ostaloga, u stručnoj analizi 'Ekonomika gospodarenja otpadom – Usporedba dva sustava gospodarenja otpadom (Plan 2015. i Plan 2016.)' koju je izradio stručnjak za gospodarenje otpadom bacc. ing. Marijan Galović, oec.

Galović je analizirao nacrt Plana gospodarenja otpadom iz 2015. godine koji je izradila bivša administracija a koji nije usvojen, te Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2016. – 2022. koji je trenutno u proceduri donošenja.

'Troškovi gospodarenja otpadom se smanjuju povećanjem udjela odvojenog prikupljanja otpada upravo kroz uštede od odlaganja otpada kako je opisano u ovom radu. Plan iz 2016. godine potiče upravo smanjenje količina otpada koji će biti obrađen u CGO, te je samim time ekonomski prihvatljiviji od plana gospodarenja otpadom iz 2015. koji planira prevelike kapacitete za obradu otpada, odnosno čak 60% svih ukupnih količina otpada koji nastaje u HR, a planira povećanje odvojenog prikupljanja za svega 12% u odnosu na današnje količine. Ovakav pristup planiranju zapravo otežava dostizanje europskih ciljeva za recikliranje. Prioritet financiranju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada u odnosu na MBO je u potpunosti u skladu sa hijerarhijom gospodarenja otpadom, kao i preporukama za financiranje kohezijske politike' – stoji u analizi koju je izradio Marijan Galović.

U nastavku možete preuzeti cjeloviti dokument.



Stranica