Pomoćnica ministra Ivana Soić sudjelovala na obilježavanju Svjetskog dana akreditacije i 13. godišnjice samostalnog rada HAA

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Svjetski dan akreditacije 3.jpg

9. lipnja obilježava se Svjetski dan akreditacije, globalna inicijativa koju su utemeljile međunarodne organizacije za akreditaciju ILAC i IAF s ciljem promicanja vrijednosti akreditacije. Tim povodom danas je u Zagrebu održan radni skup i proslava 13. godišnjice samostalnog rada Hrvatske akreditacijske agencije. Tema današnjeg događanja fokusirana je na činjenice kako akreditacija doprinosi sigurnijem svijetu.

Okupljenima se ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta  obratila pomoćnica ministra Ivana Soić te čestitala obilježavanje Svjetskog dana akreditacije te 13-te godišnjice samostalnog rada Hrvatske akreditacijske agencije. “Današnja premisa na Svjetski dan akreditacije fokusirana je na doprinose sigurnijem svijetu te na doprinos akreditacije za sve koji rade u sektorima na neki način povezanim sa sigurnošću. Danas smo svi zajedno ovdje kako bi se i na nacionalnoj razini povećala svijest o ulozi koju akreditacija i općenito infrastruktura kakvoće ima za gospodarski razvoj i razvoj sigurnosti”, navela je pomoćnica ministra Soić u uvodnom obraćanju.

“Hrvatski gospodarstvenici danas u svom poslovanju primjenjuju norme, razna ispitivanja te prolaze postupke akreditacija i ocjena sukladnosti, sve u cilju kako bi njihovi proizvodi i usluge zadovoljavali zahtjeve za kakvoćom koje traže i domaće i međunarodna tržišta te kako bi uspješno svladavali prepreke i izazove s kojima se suočavaju u zadovoljavanju zahtjeva tih tržišta. Time se sasvim sigurno doprinosi i njihovoj konkurentnosti i uspješnosti poslovanja”, naglasila je pomoćnica ministra Soić.

“Sveprisutna digitalna revolucija utjecala je na sigurnost radnih mjesta, sigurnost proizvoda, sigurnost prijevoza, sigurnost hrane, ugrađivanjem pametnih i međusobno povezanih tehnologija u komponente svih industrija i sektora, što je rezultiralo povećanjem efikasnosti općenito, brigom za okoliš i zaštitu prirode, raznim inovacijama, a naposljetku i poboljšanjem sigurnosti građana. Međutim, statistika pokazuje da je još puno posla pred nama. Suočavanje s ovim temama bitno je za vlade, regulatorna tijela i poduzeća koji teže cilju da ljudi budu sigurniji u svom radu, uobičajenom životnim djelatnostima, putovanjima i svim ostalim dijelovima života” dodala je pomoćnica ministra Soić te zahvalila na dosadašnjoj uspješnoj suradnji između Hrvatske akreditacijske agencije i Minsitarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Uvodni govor, pomoćnica ministra Soić zaključila je uvjerena kako će “budući razvoj akreditacije pridonijeti razvoju nacionalne infrastrukture kakvoće, upravo podizanjem svijesti o njezinoj važnosti, ne samo među stručnjacima koji se profesionalno bave tim područjima, nego i među gospodarstvenicima i svim mjerodavnim nositeljima nacionalne politike u tome području.”

Predstavnici Hrvatske akreditacijske agencije ovim su događanjem predstavili dosadašnji rad Agencije, najavili buduće aktivnosti te okupljene upoznali s novostima iz područja akreditacije. U smislu podizanja svijesti u javnosti o izuzetnoj važnosti akreditacije, na današnjem događanju prikazan je i kratak video. Predmetni video možete pogledati ovdje.



Stranica