Pomoćnik ministra Kreitmeyer u petak na otvaranju Kamp-odmorišta Duboka u Parku prirode Papuk

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59257d5f020aa.jpg

Pozivamo vas u petak, 26. svibnja, u 11 sati na otvorenje kamp-odmorišta Duboka u Parku prirode Papuk. Izgradnja kamp-odmorišta Duboka financirana je iz projekta PARCS u iznosu od 330.000 američkih dolara.

Projekt PARCS, nastao na inicijativu Uprave za zaštitu prirode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, zajednički provode Ministarstvo i UNDP u Republici Hrvatskoj sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Projekt kampa je izradila tvrtka Puni krug d.o.o. iz Požege, a radove je izvela tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege. Kamp će voditi Javna ustanova Park prirode Papuk.

Kamp-odmorište Duboka prostire se na površini od oko 8.000 m2 i nalazi se uz potok Dubočanka. Kamp ima ukupno 32 kamp mjesta od čega je na 11 kamp mjesta omogućen smještaj kamper vozilima te su izvedeni svi potrebni priključci na elektro i vodovodnu mrežu. Recepcija je smještena u centralnoj servisnoj stanici, površine 50 m2, u kojoj su smješteni i sanitarni čvorovi uključujući i sanitarni čvor za invalide te zajednički prostor s dva umivaonika s tekućom toplom i hladnom pitkom vodom. U kamp su ugrađeni solarnih paneli za pripremu tople vode, biološki pročistač otpadnih voda a tu je i reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada. Umjesto asfalta, podloga u kampu izgrađena je korištenjem kamenog agregata i vezivnog sredstva baziranog na prirodnim smolama.

Uz to što kamp stvara preduvjet bolje i veće posjećenost Parka prirode Papuk, on potiče razvoj lokalnih proizvoda i njihova plasmana gostima. Održivi turizam, rekreacija i boravak u prirodi važne su usluge koje pružaju zaštićena područja, a kada se u navedene usluge uključi i lokalno stanovništvo onda govorimo o održivom razvoju za kojeg se ovo Ministarstvo i Vlada RH zalažu.

Svečanost otvorenja uveličat će mali nogometaši iz NK Velika i NK Čačinci, koji su ujedno i prvi posjetitelji i korisnici Kamp-odmorišta Duboka.

Park prirode Papuk iz projekta PARCS financirao je i obnovu upravne zgrade.

Prigodom otvorenja Kampa u 11 sati predviđene su izjave za medije koje će dati pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, voditeljica projekta PARCS Valentina Futač i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Radujemo se vašem dolasku!



Stranica