Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanja Margrethe Vestager u službenom posjetu Banskim dvorima

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/sastanak s povjerenicom EK.jpg

 U službeni posjet Hrvatskoj stigla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. U Banskim dvorima danas je povjerenicu Vestager na sastanku primio predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Uz predsjednika Vlade, sastanku je nazočio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Sastanak je bio prigoda da se raspravi nekoliko tema od izuzetne važnosti za gospodarstvo Republike Hrvatske.

Jedna od tema razgovora bilo je hrvatsko zakonodavstvo vezano za potpore investiranja, konkretnije Uredba o poticanju ulaganja, podzakonski akt Zakona o poticanju investicija, koja je u završnoj fazi analize od strane Eurpske komisije. Povjerenica Vestager istaknula je kako je riječ o zakonodavnom okviru koji je, u zemljama u okruženju, prepoznat kao pozitivan i poticajan. Završna suglasnost na predmetnu Uredbu očekuje se kroz nekoliko tjedana.

Modalitet restukturiranja i participacije države u restrukturiranju Petrokemije, također, u slijedećim tjednima čeka završnu suglasnost nakon analize Europske komisije. Ministar Horvat izrazio je nadu kako će to značiti završetak restrukturiranja Petrokemije do kraja ove godine.

Posljednja tema sastanka bila je aktualna situacija i problematika pri restrukturiranju Uljanik Grupe pri čemu je povjerenica Europske komisije Margrethe Vestager istaknula kako želi "vidjeti plan restrukturiranja koji će kompaniji omogućiti održivost poslovanja". "Odgovorna sam za to da se kompaniji ne daju posebne pogodnosti i da se uzalud ne troši novac poreznih obveznika. Rad Vlade je obećavajuć", zaključila je povjerenica Vestager nakon sastanka.

“Povjerenica nam je danas dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na prijedlogu Programa restrukturiranja. Jasan je stav da je predmet kompliciran i zahtijevat će dodatan angažman kako bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će Europskoj komisije biti prihvatljiv, a nakon kojeg ćemo dobiti jasan stav da predmetni dokument ne krši postulate tržišnog natjecanja, niti na prostoru Republike Hrvatske, niti u kontekstu Europske unije”, naglasio je nakon sastanka ministar Horvat.

Na sastanku je, također, bilo riječi o trenutno specifičnoj situaciji na području Grada Vukovara.  “Zajedno s Komisijom tražimo rješenja kako doći do posebnog modaliteta kako bismo u Gradu Vukovaru mogli pokrenuti inicijativu neiseljavanja, odnosno pomoći Gradu Vukovaru”, kazao je ministar Darko Horvat.



Stranica