Predsjednik Vlade i ministri s izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu

Slika /slike/Vijesti/2022/Njemačka VRH.jpg
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu. Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu regionalna je inicijativa njemačkog gospodarstva za 29 država srednje, istočne i jugoistočne Europe, te južnog Kavkaza i srednje Azije. Osnovana je 1952. godine te okuplja oko 350 tvrtki.
Na sastanku se razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i glavnim područjima za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj. Njemačka je i dalje prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a ukupna razmjena u 2021. godini iznosila je 6,4 milijarde eura.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je njemačke gospodarstvenike s planiranim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske za poticanje daljnjeg gospodarskog rasta, nastavno na snažan oporavak tijekom 2021.
Razgovaralo se o korištenju europskih sredstava u okviru NPOO-a i novog europskog proračuna, kao i o predstojećim koracima za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i europodručje.
Također, bilo je riječi o poduzetim poreznim i administrativnim rasterećenjima, te o mjerama koje Vlada poduzima kako bi se unaprijedilo investicijsko i poslovno okruženje u Hrvatskoj.
Sudionici su se osvrnuli i na rusku agresiju u Ukrajini, kao i na posljedice rata na energetsku i prehrambenu opskrbu, a predsjednik Vlade je istaknuo mjere koje Hrvatska poduzima kako bi pomogla Ukrajini.
 
Njemačke tvrtke predstavile su svoje dosadašnje i potencijalne projekte u Hrvatskoj te potvrdile spremnost za daljnju suradnju i investicije. Njemačke kompanije dosad su sveukupno u Hrvatskoj uložile 3,9 milijardi eura, što Njemačku stavlja na jedno od vodećih mjesta po visini ulaganja.
 
Izvor: Vlada RH

Stranica